Sarbii ne apara de INUNDATII! Digurile si stavilarele de pe raurile Moravita, Timis, Barzava, Aranca si Bega Navigabila, inspectate in partea Serbiei de o comisie mixta din care a facut parte si directorul ABA Banat, Titu Bojin

In perioada 17-20 septembrie 2019, comisia hidrotehnica romano-sarba a verificat lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor aflate pe teritoriul Republicii Serbia, conform «Regulamentului comun de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor pe cursurile de apa, a obiectivelor hidrotehnice care formeaza sau sunt intretaiate de frontiera de stat romano-sarba».


Verificarile au avut drept scop urmarirea exploatarii si intretinerii lucrarilor, in zona comuna de interes, si au vizat cursurile de apa: Moravita, Timis, Barzava, Aranca si Bega Navigabila (nodul hidrotehnic Klek).

Comisia hidrotehnica romano-sarba a verificat pe cursul de apa Moravita digurile aflate in dreptul podului din vecinatatea localitatilor Vatin si Marghita, pe raul Timis – digul mal drept zona Jaša Tomić si stavilarul Tomasevat, iar pe cursul de apa  Birzava, au fost verificate digurile din zona localitatilor Markovićevo si Konak. Acestea au fost gasite in stare buna, fiind bine intretinute.

Lucrarile de decolmatare a albiei minore a Moravitei si de inlaturare a vegetatiei, care au inceput in anul 2017, cu  primii 4 km de rau, nu au putut fi continuate nici in 2019, pe urmatorii 4 km planificati, din cauza lipsei de fonduri.

Stavilarul Tomasevat functioneaza in conformitate cu regulamentul de exploatare. Pe cursul de apa Aranca, lucrarea de decolmatare pe sectorul stavilarului de frontiera are un efect bun asupra scurgerii in albia minora.

„Cu ocazia acestor verificari, comisia nu a constatat lipsuri care sa influenteze siguranta lucrarilor. Starea digurilor este conform normativelor in vigoare. Am fost interesati sa aflam care este stadiul masurilor si activitatilor pentru reabilitarea celor doua noduri hidrotehnice care beneficiaza de finantare prin programul de cooperare transfrontaliera IPA Romania-Serbia: nodul hidrotehnic Klek este functional si va beneficia anul viitor de lucrari de reparatii la ecluza, stavila, echipamente hidromecanice si electrice. Din discutiile cu partea sarba, tot anul viitor vor incepe lucrari de intretinere si reparatii si la nodul hidrotehnic Srpski Itebej”, a declarat directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat, Titu Bojin, seful delegatiei romane.

Subcomisia de aparare impotriva inundatiilor si a gheturilor a intrunit experti din cadrul Ministerului Apelor si Padurilor, a Administratiei Nationale „Apele Romane”, a Administratiei Bazinale de Apa Banat, din cele doua Sisteme de Gospodarire a Apelor Timis si Caras-Severin si experti din Intreprinderea de Gospodarire Publica a Apelor “ Vode Vojvodine”.

Reamintim ca, in baza „Regulamentului comun de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor pe cursurile de apa a obiectivelor hidrotehnice care formeaza sau sunt intretaiate de frontiera de stat romano-sarba”, anual se fac verificari comune la lucrarile de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor. (I.P.)

Leave a Reply