EXCLUSIV. Incident de securitate la BRD Timisoara! Date bancare cu caracter secret, extrase si folosite de un angajat intr-o “investigatie” personala

Un incident de securitate produs, zilele trecute, la o agentie BRD din Timisoara a provocat ingrijorare in randul mai multor oameni de afaceri, care au anuntat ca intentioneaza sa-si inchida conturile detinute la aceasta banca si sa-si transfere banii in alte banci, mai sigure.


Prejudiciul cauzat BRD ar fi unul destul de insemnat, in conditiile in care se discuta despre sume extrem de mari, de ordinul milioanelor de euro.

Motivul care i-a determinat pe reclamanti sa ia in considerare inchiderea conturilor si incetarea colaborarii cu BRD este unul destul de straniu si tine de o nonsalanta incalcare a secretului bancar de catre unul dintre angajatii cu sustinere politica.

Vasile Bledea, consilier de cont la agentia BRD din Calea Aradului, un puternic sustinator al USR si al candidatului la presedintie, Dan Barna, dupa cum apare si pe contul sau de Facebook, a decis sa se transforme intr-un autentic detectiv particular si sa descopere cu cine face afaceri Primaria Dumbravita.

Scotocind prin conturile oamenilor de afaceri din Dumbravita, a descoperit ca Ilie Nemes a castigat mai multe lucrari de constructie pe raza localitatii. Convins ca a descoperit o filiera prin care se risipesc banii publici, Vasile Bledea – fost angajat la spitalul unui chirurg arab din Timisoara, de unde a plecat cu referinte destul de neprietenoase – a folosit datele din contul omului de afaceri, mai cu seama istoricul incasarilor, pentru a intocmi o cerere pe Legea 544, adresata Primariei Dumbravita, in care a solicitat o lista a contractelor si a lucrarilor executate de firmele lui Ilie Nemes in Dumbravita.

“Este o incalcare flagranta a secretului bancar, in conditiile in care noul regulament GDPR, care protejeaza datele personale, impune conditii stricte celor ce au acces la aceste informatii. Acest consilier bancar, Bledea, nu numai ca a studiat situatia incasarilor si platilor din contul pe care-l detin la BRD, dar a folosit datele mele si intr-o cerere adresata Primariei Dumbravita.

Nu am nimic de ascuns, nu asta e problema, toate aceste contracte puteau fi gasite pe SEAP, pentru ca au fost adjudecate la licitatie publica, insa este o situatie clara de incalcare a secretului bancar. Secret de care, in investigatiile lor, se lovesc pana si procurorii, insa nu si domnul Vasile Bledea”, ne-a declarat Ilie Nemes.

Pentru a rezolva aceasta situatie, omul de afaceri a facut o sesizare la conducerea agentiei, iar sefa detectivului sub acoperire a convocat o intalnire in trei, ocazie cu care Vasile Bledea a recunoscut ca a folosit datele de cont ale clientului bancii pentru a lua la intrebari Primaria Dumbravita. De asemenea, nu a negat ca, in timpul serviciului, ar face si munca de partid, in sensul postarii pe internet a anumitor mesaje cu caracter politic, indemnand electoratul sa voteze USR.

“A recunoscut in fata sefei lui ca a folosit datele mele de cont pentru a interoga Primaria Dumbravita. Am solicitat sa se ia masuri urgente, pentru ca acest om sa nu mai aiba acces la datele bancare ale clientilor, pe care, dupa cum s-a vazut, le foloseste in scop personal. Mi s-a promis ca vor fi luate masuri”, mai spune Ilie Nemes.

In conditiile in care sefii BRD cunosc faptul ca un angajat cu mai putin de 3 ani vechime monitorizeaza conturile clientilor, iar datele cu caracter confidential le foloseste in scopuri private, este de neinteles lipsa lor de reactie institutionala, Bledea nefiind sanctionat pana la acest moment.

Aceasta atitudine poate fi de inteles, oarecum, daca presupunem ca atat sefii de agentie, cat si cei de la sucursala ar fi simpatizanti USR si, in contextul in care partidul lui Barna si Ciolos a obtinut un scor bun la europarlamentare, bancherii ar asteapta venirea la putere a salvatorilor Romaniei…

Vom reveni asupra acestui subiect, dupa ce vom afla si opinia sefilor BRD, dar si a “detectivului” infiltrat printre conturile clientilor, pe care, deocamdata, nu am reusit sa le obtinem… (G.I.)

6 thoughts on “EXCLUSIV. Incident de securitate la BRD Timisoara! Date bancare cu caracter secret, extrase si folosite de un angajat intr-o “investigatie” personala

  1. Acest individ a cotrobait si prin contul meu… O sa ma duc si eu la ziar pentru ca barbosul e un pericol pentru oamenii cinstiti

  2. nu inteleg de ce nu se face plangere la autoritatea de protejare a datelor cu caracter personal GDPR! acest individ ar lua o amenda serioasa, iar banca ar lua o amenda si mai serioasa

  3. se aude prin targ ca Vasile Bledea vrea sa candideze la postul de primar in Dumbravita. bai, esti nebun, baiatul asta vrea sa aiba sub control toate datele din primarie, nu-i ajunge doar cele de la BRD. prietene, sfat: daca mai esti liber pana la primele alegeri, vino si voteaza-l pe Iohannis

  4. daca studiati grupul Dunos, o sa vedeti ca acest individ a inceput sa loveasca in Primaria Dumbravita inca din urma cu doi ani, de cand i-a incoltit in minte, probabil, si lui, si lui Mos, ca ar putea fi un candidat pentru primarie. multi imbecili pe lumea asta

Leave a Reply