Detinutii din Penitenciarul Timisoara sarbatoresc Ziua Internationala a Educatiei in Penitenciare. Fotbalistul Iosif Rotariu va “conferentia” despre importanta sportului in educatie

In perioada 11-15 octombrie a.c., Penitenciarul Timisoara va organiza activitati dedicate marcarii Zilei Internationale a Educatiei in Penitenciare, demers desfasurat la nivelul intregului sistem penitenciar.


Astfel, pentru sarbatorirea acestui eveniment, specialistii din cadrul Serviciului Educatie vor derula cu persoanele private de libertate o serie de activitati specifice.

Competitie sportiva in care echipa de fotbal a penitenciarului se va confrunta cu cea a elevilor de la Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” Timisoara, in data de 14 octombrie.

Tot in data de 14 octombrie in cadrul proiectului “De vorba cu personalitatile locale”, fostul fotbalist Iosif Rotariu va vorbi persoanelor aflate in detentie despre importanta sportului in educatia unui individ.

In 15 octombrie, in clubul penitenciarului va avea loc un spectacol de Teatru Forum, ce va dezbate tema abandonului scolar, a factorilor favorizanti si a metodelor de combatere a acestuia.

In deschiderea spectacolului, detinutii vor lectura texte motivationale si educationale ce reprezinta, de fapt, mesaje si argumente aduse in favoarea educatiei, ca forma de dezvoltare personala si progres al societatii, activitate la care vor participa 40 de persoane private de libertate.

Dezbatere cu tema “Educatia este cea mai puternica arma pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”, la care vor participa 25 de detinuti, cu nivel diferit de scolarizare, dezbatere in cadrul careia va fi reiterata ideea ca nivelul de dezvoltare al societatii este direct proportial cu nivelul de educatie al indivizilor ce o constituie.

Concursuri tematice privind Importanta educatiei; Vizionare filme educative urmate de dezbateri cu persoanele private de libertate particiante; Emisiuni radio-TV si difuzarea unor filme educative prin intermediul studioului TV cu circuit inchis al penitenciarului, etc.

Educatia realizata in cadrul Penitenciarului Timisoara are ca principal scop derularea de activitati care sa contribuie, la modificarea, in sens pozitiv, a comportamentului persoanelor private de libertate, in acord cu cerintele societatii.

Pentru a permite unui numar cat mai mare de persoane private de libertate accesul la temele dezbatute, evenimentele vor fi inregistrate si vor fi retransmise prin retelele de televiziune cu circuit inchis care functioneaza in penitenciare.

“Recunoasterea profesionala internationala si sublinierea importantei functiei educative a institutiilor de detentie s-a materializat si in contextul colaborarii cu European Prison Education Association (EPEA). In acest sens, incepand cu anul 2014, Administratia Nationala a Penitenciarelor a fost parte a demersurilor privind celebrarea zilei de 13 octombrie, ca Zi Internationala a Educatiei in Penitenciare, subliniind astfel importanta functiei educative a institutiilor de detentie si esenta interventiei recuperative, organizate si derulate cu persoanele care executa sanctiuni privative de libertate, organizand activitati tematice, valorizate la nivel european”, ne-a transmis subcomisarul de politie penitenciara Ramona Ilies, purtatorul de cuvant al Penitenciarului  Timisoara. (I.P.)

 

Leave a Reply