Medicul Eugen Posiar, fost sef de sectie la Spitalul Militar Timisoara, condamnat la 3 ani de inchisoare! Judecatorii au mai decis si confiscarea a aproape 1,2 milioane de lei, bani obtinuti din spagi

Trimis in judecata de procurorii DNA Timisoara sub acuzatia de luare de mita, Eugen Posiar, medic primar, fostul sef al Sectiei Medicina Interna din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara, a fost condamnat la inchisoare.


Dupa aproape un an de dezbateri si administrare a probelor, Tribunalul Timis a aplicat o pedeapsa aproape simbolica in acest dosar, daca tinem cont de anvergura si pericolul social al faptelor penale comise de medic: 3 ani de inchisoare, cu suspendare.

Cu siguranta, in cadrul verdictului final, mult mai greu atarna decizia instantei de a confisca suma de 428.000 lei, reprezentand venituri dobandite in perioada 2012-2018 si a sumei de 743.255 lei, reprezentand sume ridicate cu ocazia perchezitiei domiciliare, a doua monede de metal pretios, in valoare de 5.200 lei, ridicate la perchezitia domiciliara, dar si a celor 2.200 lei primiti de la investigatorii sub acoperire.

De asemenea, inculpatul a fost obligat sa presteze 100 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii la SC Piete SA si SC Horticultura SA. Inculpatul a fost achitat pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Tribunalul Timis a mai decis condamnarea la patru luni de inchisoare cu suspendare a asistentei medicale Iliuta Elena Corina, gasita vinovata de fals material in inscrisuri oficiale, infractiune comisa in perioada 11.10.2018-15.10.2018, in ceea ce il priveste pe investigatorul Iures Cornel, reprezentate de „manevre executate de asistenta medicala, tabelul cu materiale consumate pe timpul efectuarii tratamentelor si manevrelor medicale, foaie de temperatura adulti”.

Si Iliuta Elena Corina va trebuie sa presteze 100 de zile de munca neremunerata.

Potrivit anchetatorilor, incepand cu luna noiembrie 2016, in randul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocuparile legate de incetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicala (pensia fiind aproximativ egala cu venitul salarial).

In schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare sa se pensioneze in aceasta modalitate apelau la medicul Eugen Posiar, care, in situatia in care nu identifica afectiuni ce puteau reprezenta un impediment in desfasurarea activitatii profesionale a „solicitantilor”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afectiuni cardiace despre care afirma ca nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afectiuni grave), acorda concedii medicale pe care le prelungea pana la limita a 90 de zile sau intocmea actele necesare programarii in fata comisiei de specialitate.

Ulterior, in baza documentelor puse la dispozitie, membrii comisiei declarau persoanele respective „apt limitat”, aspect care le permitea acestora sa iasa la pensie.

„In modalitatea expusa, pana in prezent, au beneficiat de pensionare inainte de implinirea conditiilor legale sau au initiat demersuri in acest sens un numar de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu varste cuprinse intre 40-48 ani. In acelasi context, in perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Posiar Eugen Silviu, in calitatea mentionata mai sus, a primit de la doua persoane sumele de 1.400 de euro si 2.000 lei”, au mai dezvaluit anchetatorii. De asemenea, medicul a mai pretins de la alte doua persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiza din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara sa decida clasarea acestora din motive medicale.

Hotararea nu este definitiva, ci poate fi contestata la instanta superioara in 10 zile de la comunicare. (G.I.)

Leave a Reply