EXCES. Un preot de la o manastire din Timis, amendat de un politist mult prea zelos. “Avea toata acoperirea legala sa dea un avertisment!”

Un politist din Denta a devenit, astazi, vedeta IPJ Timis, dupa ce a raportat superiorilor ca, desi este un om cu credinta in Dumnezeu, un adevarat student al Cartii Sfinte, nu a stat mult pe ganduri cand a fost nevoit sa sanctioneze un preot, gasit in neregula, la volanul unui autoturism.


Aflat intr-un filtru rutier pe drumul judetean 595b, intre Banloc si Partos, agentul David Muresan, de la Politia Denta, a oprit pentru control un autoturism Mitsubishi, la volanul caruia se afla preotul Mircea Laza, de la Manastirea Partos.

De altfel, in ultima vreme, tanarul om al legii a tot oprit autoturismul in discutie, autoturism cu care se deplaseaza, de regula, in interesul obstii, staretul Manastirii Partos, ieromonahul Varlaam Almajanu.

De aceasta data, David Muresan a fost mult mai oficial: dupa ce a constatat ca soferul foloseste centura de siguranta si ca nu vorbeste la telefon, a solicitat sa i se prezinte actele masinii, asigurarea, trusa medicala, stingatorul si triunghiurile reflectorizante. Era decis sa gaseasca ceva in neregula, pentru a-si face planul la amenzi.

Norocul operativ i-a suras si, dupa cateva minute, a scos carnetul de procese verbale. Masina manastirii era in neregula: nu avea decat un singur triunghi reflectorizant, si nu doua, cum scrie la legea rutiera. Amenda in valoare de 580 de lei si patru puncte de penalizare, pentru ca bani la buget aduce litera si nu spiritul legii…

“Un zbuciumat de politist, de alta confesiune religioasa, din cate am inteles, care da amenzi la calugari pentru al doilea triunghi, desi, in acest caz, avea toata acoperirea legala sa aplice un avertisment. Sunt convins ca, dupa aceasta isprava, s-a dus foarte mandru acasa si le-a povestit parintilor si sotiei despre cum l-a amendat pe preotul din Partos, pentru ca nu avea al doilea triunghi si era un adevarat pericol in traficul de pe acel drum judetean.

Va dati seama cat a cautat ceva sa-l amendeze pe preot, daca l-a cautat la triunghi si unu’ nu i-a fost de ajuns. Va fi felicitat, probabil, de conducatorii bisericii pe care o frecventeza”, a comentat ironic, acest incident, avocatul Florin Kovacs.

Acesta s-a oferit, deja, sa faca o plangere contraventionala in numele preotului sanctionat, sa plateasca amenda si sa cumpere si sa doneze manastirii un triunghi reflectorizant.

De remarcat ca inspectorul sef Alin Petecel este vazut, frecvent, la slujbele religioase oficiate la Catedrala Mitropolitana Timisoara, fiind un apropiat al Mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, si, cu siguranta, are cunostinta despre faptul ca Manastirea Partos este un loc de suflet al inaltului prelat banatean.

Sa mai spunem ca staretul Manastirii Partos, ieromonahul Varlaam Almajanu, Padre, cum este recunoscut in zona, face eforturi uriase pentru bunastarea comunitatii lui. Pe langa faptul ca hraneste oamenii nevoiasi, la cantina amenajata vizavi de manastire, a atras mai multi voluntari, profesori din Ciacova, Banloc si Partos, si a pus pe picioare un afterschool, care functioneaza zilnic pentru circa 50 de copiii din sat. De asemenea, elevii mai mari sunt meditati gratuit, sambata si duminica, de profesori care vin de la Timisoara. (G.I.)

11 thoughts on “EXCES. Un preot de la o manastire din Timis, amendat de un politist mult prea zelos. “Avea toata acoperirea legala sa dea un avertisment!”

  1. E greșit că acel polițist a aplicat legea? Sau anumite categorii de persoane pot să o încalce? Articolul e părtinitor.

  2. Nu-i gresit ca a aplicat legea, dar s-o faca cu celeritate . ” Mai bine sa scapi o suta de hoti decat sa bagi un nevinovat in puscarie ” spunea cineva ! Pentru lipsa unui triunghi reflecorizant putea sa dea un avertisment . Daca ii dadea la un necajit cu copii acasa o sanctiune ca aceasta faceau foamea sa platesaca amenda ! Preacinstitul Muresan ……… ! Calauze; contrabandisti Muresane ai sanctionat prin zona ta de competenta viteazule ?

  3. Eu zic ca asta fu vointa Domnului, sa se intample asa. Sa zica merci preafericitul, ca n-o executa si pe preoteasa , ca precis avea si asta vreo problema gen teava de esapament ruginita sau altceva de genul.
    Hai sa nu judecam aceste lucruri si sa fim mai piosi, bine ?

  4. Muri în mandatul lui petecel nu mai vede David job în Timișoara! Pe el scrie,, ținta piept nr 4,,!Cred ca e chestie de timp pina îl,, penetrează,, pe junior! Asa ca fugi la schit și plătește amenda plus o donație generoasa pt iertarea păcatului!

  5. De remarcat ca inspectorul sef Alin Petecel este vazut, frecvent, la slujbele religioase oficiate la Catedrala Mitropolitana Timisoara, fiind un apropiat al Mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, si, cu siguranta, are cunostinta despre faptul ca Manastirea Partos este un loc de suflet al inaltului prelat banatean.

    Petecele vezi ca au mai fost doi credinciosi din astia ca tine si nu au sfarsit bine!

  6. Nu are nicio legatura aprecierea cuantumului unei
    sanctiuni cu functia sau calitatea pe care o detine
    persoana in cauza. Mai mult ca sigur, in cazul de
    fata, are legatura cu atitudinea persoanei, despre
    care “preafericitul” nu face nicio mentiune,
    atitudine care, conform legii, se ia in considerare ca
    si circumstanta agravanta sau atenuanta in
    aprecierea cuantumului sanctiunii. Drept urmare, o
    persoana recalcitranta, in mod evident nu va primi
    niciodata un avertisment.
    Mai presus de toate acestea, este de-a dreptul
    penibil, ca o persoana care reprezinta biserica, sa
    se planga, printr-o metoda de cocalar, ca un copil
    de gradinita, pentru o amenda, cand se presupune
    ca ar trebui sa fie cele mai intelegatoare si
    iertatoare persoane care merg pe considerentul ca
    doar Dumnezeu o sa ne judece pentru faptele
    noastre. De la gestul acesta penibil, pleaca si
    certitudinea ca nu a avut tocmai o atitudine
    bisericeasca care a rezultat in cele din urma in
    primirea sanctiunii.

  7. Înainte de a posta, mai documentează-te. Dacă ai fi făcut așa, ai fi aflat ce atitudine sfidătoare și penibilă a avut fața bisericească față de agentul de poliție.

  8. Atenție la olteni ! In Timișoara avem un polițist cu nume de puișor care inventează contravenții doar pe supoziție, fără dovezi.

  9. Pai sa nu mi bag eu lumânarea sfîntă in Politia Romana. faptul că sunt sluga ar trebui sa înlăture orice răspundere în fața legii.

Leave a Reply