La Curtea de Apel Timisoara s-a celebrat Ziua Justitiei Civile Europene! Program de mentorat inovativ cu 25 de judecatori si 25 de studenti

Curtea de Apel Timisoara a organizat, astazi, o consistenta vizita de informare/documentare pentru elevi provenind de la scoli gimnaziale din Timisoara.


Astfel, dupa cum ne-a comunicat judecatorul Cristian Pup, purtatorul de cuvant al instantei, la Curtea de Apel Timisoara au fost prezenti un numar de 45 de elevi, insotiti de 3 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr.6 din Timisoara, vizita tinerilor timisoreni fiind coordonata de judecatoarea Maria Biberea.

Tot astazi, Curtea de Apel Timisoara a initiat cea de-a 9-a editie a Programului de mentorat (internship), in parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul UVT, parteneriat in cadrul caruia participa aproximativ 25 de studenti din anul IV si masteranzi si tot atatia judecatori de la Judecatoria Timisoara, Tribunalul Timis si Curtea de Apel Timisoara.

Acest tip de stagiu de practica reprezinta o inovatie in tiparul practicii de specialitate din Romania, studentul deslusind mecanismul procesului de judecata, vazut din culisele instantei, astfel ca discipolul de astazi poate deveni judecatorul de maine, fiecare student fiind implicat in activitatea de practica profesionala pe langa un judecator mentor, iar activitatea de mentorat presupune si reclama necesitatea contactului profesional direct intre acesti judecatori si studentii.

“Aceste activitati au fost organizate in contextul in care, la data de 25 octombrie, in fiecare an, in Europa se celebreaza Ziua Justitiei Civile Europene, eveniment prin care justitia civila este adusa in atentia cetatenilor, cu scopul de a apropia justitia de beneficiarii ei, prin a-i ajuta sa fie mai bine informati cu privire la drepturile lor precum si modalitatea de functionare a sistemului judiciar, a mecanismelor acestuia si in final, pentru a face sistemul transparent si de  a facilita accesul justitiabililor la actul de justitie”, ne-a transmis Cristian Pup.

De aceea, Ziua Europeana a Justitiei Civile este destinata publicului larg, cetatenilor, dar si elevilor, studentilor precum si tuturor partenerilor care concura la infaptuirea actului de justitie, reamintindu-ne ca Justitia este cu precadere un serviciu public. (G.I.)

Leave a Reply