Decizie bomba a Curtii de Apel Timisoara! Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, 3 ani de inchisoare in dosarul finantarii ilegale a echipei de fotbal Poli si plata in solidar a 6 milioane de euro

Decizie exploziva a Curtii de Apel Timisoara in dosarul DNA privind finantarea ilegala, de la bugetul local, a echipei de fotbal Poli Timisoara, in perioada in care aceasta era patronata de afaceristul Marian Iancu.


Dupa ce Tribunalul Timis a gasit un singur vinovat de prejudicierea bugetului local, din cei 11 trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, respectiv pe fostul secretar Ioan Cojocari, care a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare si obligarea la plata a 27 milioane de lei, instanta de apel a produs un adevarat cutremur in dosar.

In conditiile in care judecatorii investiti cu judecarea apelului nu s-au inteles asupra vinovatiilor si pedepselor, s-a dispus formarea unui complet de divergenta, pentru ca al treilea judecator sa incline balanta intr-o parte sau in alta.

Astfel, Curtea de Apel Timisoara a decis condamnarea la 3 ani de inchisoare cu suspendare a inca trei inculpati, Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timisoarei, Smaranda Haraciu, fosta directoare economica, si Violeta Mihalache, fosta directoare a Directiei Comunicare, totodata cei patru condamnati fiind obligati sa plateasca in solidar suma de 27 milioane de lei, plus dobanzi si penalitati, catre bugetul local.

Fostul primar Gheorghe Ciuhandu va trebuie sa efectueze si 120 de zile de munca neremunerata, in folosul comunitatii, la Directia de Sanatate Publica sau la Horticultura SA. Pentru fostul viceprimar Adrian Orza, Dumitriu Delia, Dimitriu Mariana, Martin Staia, Alina Pintilie, Munteanu Mirel si Nicusor Miut a fost mentinuta solutia de achitare dispusa de Tribunalul Timis.

Potrivit rechizitoriului DNA, in cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea data primar al Municipiului Timisoara si inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timisoara, uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.).

In acest context, edilul, impreuna cu inculpatii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria si Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara”, iar secretarul Consiliului Local Timisoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma mentionata mai sus.

De fapt, prin aceasta conduita nu se urmarea “sprijinirea” activitatii sportive, intrucat banii intrau direct in contul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara, imprejurare dovedita si de faptul ca, dupa incetarea finantarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis, in anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. a intrat in insolventa, in lipsa sumelor necesare desfasurarii in continuare a activitatii.

Decizia este definitiva, astfel ca va fi pusa in aplicare. (G.I.)

 

 

 

Leave a Reply