Firmele din Timis “cuceresc” America si deschid oportunitati de afaceri fara precedent. Intalnire cu reprezentantii Consiliul de Afaceri Romano-American, organizatie cu conturi de peste 500 milioane de dolari (P)

Dupa succesul misiunii economice timisene in Federatia Rusa si a venirii la Timisoara a 20 de firme rusesti la Forumul International de Afaceri din 24 octombrie a.c., iata ca firmele din Timis „cuceresc” America!


In perioada 7 – 17 noiembrie 2019, un numar de 18 agenti economici reprezentand 13 firme membre ale Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis au participat la o misiune economica multisectoriala in Statele Unite ale Americii, la New York si Miami.

Delegatia a fost condusa de Stana Stoianov, directorul Departamentului Relatii Economice cu Mediul de Afaceri din cadrul CCIA Timis.

Obiectivul principal al misiunii economice a fost cresterea vizibilitatii firmelor timisene, promovarea produselor si serviciilor acestora pe piata americana, identificarea de noi oportunitati de afaceri si stabilirea unor parteneriate viabile.

In acest context, programul profesional a cuprins doua vizite de lucru menite sa aduca mai aproape mediul antreprenorial romanesc de cel american.

La Consulatul General al Romaniei de la New York, delegatia a fost primita de Catalin Radu Dancu, Consul General, si dr. Chivel Porumb, ministru consilier pe probleme economice, iar discutiile au vizat in principal situatia schimburilor comerciale si a cooperarii economice bilaterale.

Cea de-a doua intalnire importanta a avut loc la Consiliul de Afaceri Romano-American (RABC), o organizatie neguvernamentala, cu sediul central pe Broadway, la New York, formata din oameni de afaceri romani care reprezinta aproape toate industriile importante din SUA si a caror cifra de afaceri este in jur de jumatate de miliard de dolari.

Delegatia de afaceri timiseana a fost primita de presedintele RABC, Stefan Minovici, om de afaceri romano-american, lider al comunitatii romanesti din SUA, sustinator activ al intereselor Romaniei la Washington, lucrand activ cu membri importanti ai Congresului si ai Senatului American.

Domnia sa a prezentat firmelor timisene Fondul de Investitii dedicat Europei Centrale si de Est creat de RABC si care a atras deja 1,5 miliarde de dolari cat si principalele domenii in care acesta activeaza in Romania – sanatate, infrastructura, transporturi, colectarea deseurilor, turism, servicii.

„Sunt foarte multe domenii pe care am putea sa le abordam in Romania, dar, in primul rand ne vom concentra pe domeniul sanatate unde oportunitatile sunt aproape fara limita. Populatia, in special din zonele rurale ale tarii, imbatraneste mai mult ca niciodata. Speranta de viata a crescut si asta inseamna ca oamenii au din ce in ce mai multa nevoie de doctori, de clinici, de tratamente si de spitale”, a spus Presedintele Minovici.

Totodata, firmele timisene au primit informatii extrem de utile despre cum sa obtina acces pe piata americana, sa inteleaga specificul derularii afacerilor cu SUA si/sau sa atraga investitii din America.

Doua dintre firmele participante si-au exprimat pe loc intentia de a colabora cu membri RABC in vederea realizarii de investitii pe piata americana.

In calitate de initiator si producator al Festivalului „Romania Day on Broadway”, presedintele RABC a lansat Camerei de Comert si delegatiei timisene invitatia de a lua parte la editia de anul viitor a Festivalului.

Ziua Romaniei de pe Broadway este un eveniment unic si valoros, recunoscut de autoritatile statului si al orasului New York, dedicat valorilor si traditiilor culturale romanesti. Festivalul se organizeaza de doua decenii, in cursul lunii mai, in faimosul cartier central al New Yorkului si reuneste, pe langa artisti, dansatori, mestesugari din diverse zone ale tarii noastre, oameni de afaceri romani si americani din toate Statele Unite cat si turisti din intreaga lume.

De altfel, Romania este singura tara din lume care isi serbeaza ziua pe celebrul bulevard, in 2010, guvernatorul statului New York proclamand luna mai “Luna traditiilor si istoriei romanesti” la New York si ziua de 1 mai “Ziua Romanilor” la New York.

“Imaginea comunitatii romanesti este una dintre cele mai bune ale vreunei diaspore, pentru faptul ca oamenii ei sunt seriosi, muncitori, foarte bine calificati in domeniul pe care il practica, fie ca lucreaza la un salon de coafura sau sunt chirurgi neurologi. Cuvantul “roman” este sinonim cu o persoana extrem de bine pregatita, dedicata si constiincioasa in acelasi timp”, a mai spus Stefan Minovici.

La randul sau, presedinte RABC a raspuns favorabil propunerii CCIA Timis de a semna un Acord de Colaborare inter-institutional, lucru care se va intampla in cursul lunii ianuarie 2020, cu ocazia venirii sale in Romania, la Bucuresti si Timisoara.

Vizita presedintelui RABC la CCIA Timis va fi un prilej de intalnire cu firme timisene interesate sa faca afaceri cu parteneri americani, dar si de discutii privind participarea cu stand a firmelor timisene si a judetului Timis ca regiune invitata la cea de-a 21-a editie a Zilei Romaniei pe Broadway. (I.P.)

Leave a Reply