Memoriile scriitoarei Nina Cassian, povestite pe scena Teatrului National din Timisoara. One-woman show, actrita Malina Petre (P)

Luna decembrie este o luna incarcata de sensuri. 30 de ani de cautari, reusite si esecuri se sublimeaza, in prezent, atat la nivel individual, cat si colectiv. Pe acest fond, Teatrul National din Timisoara pregateste doua noi spectacole: “Prin oglinda” si “Si caii se impusca, nu-i asa?”.


“Prin oglinda”, spectacol programat, sambata, 7 decembrie, de la ora 19, aduce pe scena de la Studio „Utu Strugari” un one-woman show interpretat de Malina Petre. Actrita creeaza spectacolul povestind memoriile Ninei Cassian, figura remarcabila a literaturii romane.

Considerata de Tudor Arghezi „un talent incontestabil”, muza a poetului Ion Barbu, Nina Cassian scrie de o viata versuri, proza si traduce.

Combatuta puternic de regimul comunist, ulterior aceasta conformandu-i-se, scrie in paralel, intr-o limba poetica inventata, proza si poezie pentru copii.

In 1985, Nina Cassian este invitata la New York ca visiting professor. Afland despre arestarea si uciderea in inchisoare a lui Gheorghe Ursu, prieten apropiat, decide sa nu se mai intoarca in tara si incepe o noua viata si o noua cariera in limba tarii care ii va fi camin, pentru urmatoarele trei decenii, Statele Unite ale Americii.

“Prin oglinda” urmareste destinul scriitoarei in exil, demonstrand o incredibila poveste de viata despre dezradacinare si identitate, despre feminitate, dincolo de oglinda.

Actrita Malina Petre este insotita in realizarea spectacolului de scenograful Geta Medinski si de Florian Putere (light design).

Biletele pot fi achizitionate de la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), de marti pana duminica, intre orele 11-19, sau online, pe www.tntimisoara.com. (I.P.)

Leave a Reply