Cladirea in care a functionat caminul studentesc al Universitatii “Mihai Eminescu” din Timisoara, aproape distrusa in urma unui incendiu devastator

O parte din cartierul Freidorf din Timisoara a fost, efectiv, innecat in fum, astazi, dupa ora 11,30, din cauza unui incendiu devastator izbucnit la o cladire de pe strada Lamaitei. Este vorba despre cladirea care, timp de cativa ani, a functionat ca si camin stundentesc pentru tinerii care invatau la Universitatea “Mihai Eminescu”, din Timisoara.


Fumul emanat de arderea generalizata, care se manifesta pe aproape 500 mp, la acoperisul cladirii, a putut fi vazut din diferite parti ale orasului si s-a mentinut pana ce pompierii de la ISU Banat au reusit localizarea si stingerea incendiului.

“La fata locului s-au deplasat 3 autospeciale de stingere, o autoscara de lucru la inaltime si un echipaj SMURD, 15 pompieri. La sosirea echipajelor de interventie nu era nicio persoana in cladire. S-au constituit echipe de cautare-salvare in interiorul cladirii, insa nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu”, ne-a transmis Elena Megherea, purtatorul de cuvant al ISU Timis. Cauza probabila a incendiului: foc deschis in spatii inchise.

Universitatea “Mihai Eminescu” din Timisoara a fost infiintata, in 1992, de catre surorile Reghina si Steluta Lut. In anul 1995 a primit autorizatie de functionare, iar in 2005 Parlamentul Romaniei a aprobat, printr-un decret, infiintarea Universitatii “Mihai Eminescu” din Timisoara.

In conditiile in care o buna bucata de vreme s-a evitat plata impozitelor si taxelor catre stat, in 2011, Directia Judeteana a Finantelor Publice Timis a declansat executarea silita pentru o datorie de peste 1 milion de lei.

De-a lungul timpului, Universitatea “Mihai Eminescu” din Timisoara a fost o adevarata pepiniera de cadre pentru PSD, in conditiile in care printre studentii straluciti ai Facultatii de Management Turistic, Hotelier si Comercial, singura facultate a institutiei, s-a aflat fostul presedinte al CJ Timis, Dan Ioan Sipos, care ulterior a devenit decan al facultatii, fostul secretar executiv al PSD Timis, Eugen Milutinovici, si cei doi fii ai sai, fostul vicepresedinte al PSD Timis, Marcel Miclau, care ulterior a fost avansat intr-o functie de secretar de stat.

In noiembrie 2018, in Camera Deputatilor s-a votat abrogarea Legii 134/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 436/24 mai 2005, privind infiintarea acestei universitati private timisorene, care a facut parte din reteaua nationala a unitatilor de invatamant superior. Universitatea “Mihai Eminescu” intrase in lichidare inca din anul universitar 2014 – 2015. (Mara Ion)

 

Leave a Reply