Fostul sef al Fiscului, mita de 2,5 milioane de euro! Serban Pop a cerut ca banii sa-i ajunga in conturile unor firme offshore din Cipru

Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, a fost trimis in judecata intr-un nou dosar de coruptie, dupa cel in care a fost condamnat la 5 ani inchisoare pentru trafic de influenta.


De aceasta data, procurorii DNA l-au trimis in judecata pentru o mita colosala, nu mai putin de 2,5 milioane de euro. Potrivit rechizitoriul, faptele de coruptie s-ar fi derulat in perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, in perioada in care Serban Pop era vicepresedinte al ANAF.

Finantistul este acuzat ca ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5 milioane euro, din care ar fi primit, in patru transe, in conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpusi, suma de 2.500.000 euro.

Banii ar fi fost primiti de inculpat, in perioada 08 septembrie -23 decembrie 2008, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei solutii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legata de o tranzactie incheiata intre compania omului de afaceri si o societate de stat si a urgentarii restituirii, catre firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

Dupa primirea sumei aferente rambursarii, aproximativ jumatate din banii incasati de firma omului de afaceri ar fi fost transferati intr-un cont deschis la o banca din Ungaria, iar de aici catre doua firme offshore controlate de acelasi om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferati mai departe, in conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

In vederea confiscarii speciale a sumei reprezentand obiectul infractiunii de luare de mita, s-a dispus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile detinute de inculpat, precum si poprirea asupra sumelor de bani prezente si viitoare aflate in conturile deschise pe numele inculpatului, pana la concurenta sumei de 2.500.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti, cu solicitarea de mentinere a masurilor asiguratorii.

Reamintim ca Serban Pop, care a fost si presedinte ANAF, in perioada aprilie 2012 – aprilie 2013, mai are condamnare de 5 ani inchisoare in dosarul in care Alinei Bica a fost achitata si in care a mai fost condamnat afaceristul Horia Simu. In urma condamnarii, a fugit din tara, fiind dat in urmarire generala. A fost prins in Italia, in iulie 2018, si condus la inchisoare pentru executarea pedepsei. (V.E.)

Leave a Reply