Actorul Ion Rizea, un “Prometeu inlantuit” pe scena Teatrului National din Timisoara. Un spectacol emblematic despre lupta omului cu multiplele forme de oprimare, de dictatura

La 30 de ani de la Revolutia din 1989, Teatrul National din Timisoara dezvolta prin spectacolele puse in scena functia esentiala a sa in comunitate, revolutionara, ca loc al adevarului, de regasire si evolutie. „In vremuri ale minciunii universale, a spune adevarul este un act revolutionar”, scria George Orwell.


Prin urmare, in contextul aniversarii celor trei decenii in care, ca societate, am avut o noua sansa la libertate si in memoria eroilor cazuti in Revolutia romana din 1989 – Teatrul National prezinta marti, 17 decembrie, ora 19, in Sala Mare, reprezentatia extraordinara a unui spectacol emblematic pentru perpetua lupta a omului cu multiplele forme de oprimare – de fapt, cu diferitele forme de dictatura: Prometeu inlantuit, pe un scenariu de Kokan Mladenović, dupa Eschil.

Racordand formulele teatrului antic la istoria prezentului, Prometeu inlantuit construieste un arc peste timp, evocandu-i pe toti acei oameni in trup, dar titani in spirit care, in numele adevarului si al libertatii, au infruntat, infrunta si vor infrunta zeii istoriei trecute, prezente si viitoare – orice nume ar purta acestia.

Spectacolul este semnat de regizorul Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale regiei de teatru modern din Serbia. Rolul titular ii apartine actorului Ion Rizea.

Acestuia i se alatura Victor Manovici, Catalin Ursu, Claudia Ieremia, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminita Tulgara, Iuliana Craescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru si Laurentiu Plesa. Echipa de creatie a spectacolului este completata de scenografele Marija Kalabić (decoruri) si Irena Radišić (costume), compozitoarea Irena Popović, artistul video Lucian Matei si light-designerul Lucian Moga.

Biletele se gasesc la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), de marti pana duminica, intre orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com. (I.P.)

Leave a Reply