Filiera politica a spagilor la DRDP Timisoara! Procurorii DNA dezvaluit ca un post de controlor trafic se “vindea” cu pana la 10.000 de euro. Printre persoanele puse sub acuzare, doi deputati si un senator PSD

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 09 decembrie 2019, a mai multor persoane cu functii de conducere la Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara, dar si la PSD Arad si PSD Caras-Severin.


Este vorba despre Cristian Ispravnic, director regional al DRDP Timisoara si vicepresedinte al PSD Arad, care este acuzat de savarsirea a 9 infractiuni de folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 5 infractiuni de luare de mita, 5 infractiuni de abuz in serviciu si complicitate la folosirea influentei de catre un sef dintr-un partid politic.

Horgea Cristian, sef al Agentiei de Control si Incasare Nadlac II si vicepresedinte al PSD Arad, acuzat de luare de mita, trafic de influenta, folosirea influentei conferita de functia din partid, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la folosirea influentei politice in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Dima Cristian, angajat in cadrul Agentiei de Control si Incasare Nadlac II, acuzat de luare de mita si complicitate la folosirea functiei politice. Miutescu Elisabeta, angajata in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac II, acuzata de trafic de influenta si complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana din conducerea unui partid politic.

Lucaciu Mircea Andrei, sef la Departamentul Venituri din cadrul DRDP Timisoara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la folosirea abuziva a functiei din partid.

Pascu Patriciu – Mirel, sef la Departamentului Juridic din cadrul DRDP Timisoara si vicepresedinte al PSD Caras-Severin, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si folosirea influentei sau autoritatii politice pentru obtinerea de foloase necuvenite.

Baetan Vasile-Alin, inginer in cadrul DRDP Timisoara, acuzat de complicitate la folosirea influentei politice si complicitate la abuz in serviciu.

Stoenescu Anca – Patricia, la data faptei sef al Inspectoratului Scolar Judetean Arad, in sarcina careia s-a retinut s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii au dezvaluit ca in acest dosar extrem de complex se desfasoara acte de urmarire penala si fata de Caprar Dorel Gheorghe, deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al PSD Arad, acuzat de 12 infractiuni de luare de mita, 12 infractiuni de folosirea a autoritatii politice, complicitate la luare de mita si complicitate la abuz in serviciu, Tripa Florin, deputat in Parlamentul Romaniei si secretar executiv al PSD Arad, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si flosirea influentei politice pentru obtinerea de foloase necuvenite si Chisalita Ioan Narcis, senator in Parlamentul Romaniei si secretar executiv al PSD Caras-Severin, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si folosirea influentei sau autoritatii politice pentru obtinerea de foloase necuvenite.

De asemenea, procurorii anu mai anuntat ca au fost pusi sub acuzare si Munteanu Bogdan, data faptelor sef al Biroului Incasari Venituri din cadrul DRDP Timisoara, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, Zamiska Ioan – Iaromir, controlor trafic in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac 1, acuzat de dare de mita si complicitate la folosirea influentei politice, si Tinte Raul si Lazarov Nicoleta, controlori trafic in cadrul Agentiei de Control si Incasare Moravita, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de dare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Cercetarile in prezenta cauza s-au desfasurat pe doua paliere, dupa cum urmeaza:

1. “protectia” oferita de persoanele cu functii de conducere controlorilor de trafic, la locul de munca, in schimbul unor sume de bani (intre 100 – 500 euro lunar). In cadrul unor agentii de control si incasare situate in punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca functionarii care isi desfasoara activitatea sa incaseze de la transportatori, pe langa taxele legale, si sume de bani cu titlu de mita, pentru a nu constata si aplica anumite sanctiuni acestora.

Spre exemplu, pentru a oferi „protectie”, in perioada 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miutescu Elisabeta ar fi pretins si primit de la o persoana, avand functia de controlor de trafic (martor in cauza), suma totala de 19.300 de euro.

2. modalitatea in care se faceau angajarile in structurile locale ale Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid si cu remiterea unor sume de bani.

Astfel, in perioada iunie – noiembrie 2019, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian si suspectul Caprar Dorel Gheorghe si-ar fi folosit influenta conferita de calitatile lor de persoane cu functie de conducere intr-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe functiile de controlor trafic in cadrul D.R.D.P. Timisoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.

De mentionat este faptul ca posturile respective ar fi urmat sa fie ocupate numai dupa ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidatilor, urmand ca decizia finala sa ii apartina suspectului Caprar Dorel Gheorghe.

Existau si situatii in care candidatilor care aveau sustinere politica sa nu li se mai pretinda si remiterea unor sume de bani.

Distinct de folosirea influentei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi sa fie ocupate prin fraudarea concursului in schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate intre 5.000 si 10.000 de euro de persoana; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi sa se ocupe in schimbul unor sume cuprinse intre 4.000 de euro si 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit intre timp sef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi sa fie ocupat in schimbul sumei de 4.000 de euro. In ceea ce-l priveste pe suspectul Caprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins si acceptat ca doua dintre posturi sa fie ocupate in schimbul sumei de cate 5.000 de euro fiecare, pretinzand ca banii sa fie remisi in mod direct la casieria organizatiei judetene de partid.

De asemenea, cercetarile au mai stabilit ca sefii din cadrul D.R.D.P Timisoara sau in alte institutii locale sau regionale, sustinute de partid in acele functii, ar fi avut obligatia de a plati o taxa lunara la casieria organizatiei judetene de partid, cuantumul taxei raportandu-se la functia detinuta.

Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu functii de conducere sustinute in acele functii de partid ar fi avut obligatia de a plati si alte sume de bani, raportat la necesitatile de moment si solicitarile persoanelor cu functii de conducere din partid, identificandu-se o asemenea situatie cand suspectul Caprar Dorel Gheorghe ar fi pretins si primit suma de 4.500 de lei de la inculpatii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea si suspectul Munteanu Bogdan (cate 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegatii din Japonia.

Intr-un context asemanator, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel si suspectii Caprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin si Chisalita Ioan Narcis si-ar fi folosit influenta pentru numirea, cu incalcarea legii, in posturi de conducere (mentionate mai sus) a inculpatilor Lucaciu Mircea si Pascu Mirel si pentru angajarea inculpatului Baetan Alin.

De mentionat, este faptul ca inculpata Stoenescu Anca Patricia, in calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Arad, ar fi dispus, din considerente politice si cu incalcarea Legii educatiei nationale, eliberarea din functie a unui inspector scolar pentru criticile aduse partidului.

La comiterea infractiunilor descrise mai sus ar mai fi participat si celelalte persoane care nu au fost mentionate in cuprinsul prezentului comunicat.

La data de 10 decembrie 2019, cei opt inculpati – Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miutescu Elisabeta, Baetan Vasile Alin sunt prezentati Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Celor 15 persoane – inculpati si suspecti – li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. (V.E.)

Leave a Reply