EXCLUSIV. Arma detinuta de colonelul (r) Constantin Meuta, fost presedinte al Tribunalului Militar Timisoara, a fost confiscata de politisti

Fostul presedinte al Tribunalului Militar Timisoara, colonelul magistrat Constantin Meuta, a fost depistat de lucratorii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Timis ca detine ilegal o pusca de vanatoare, intrucat nu s-a prezentat la termen pentru a-si prelungi permisul de arma.


In aceste conditii, potrivit Legii nr. 295/2004, politistii au luat decizia confiscarii speciale a pustii cu alice marca IJ Baikal, calibrul 12/2, au anulat dreptul judecatorului de a mai detine arme si au deschis un dosar pentru pentru detinerea ilegala a armei.

Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a trimis dosarul in instanta, iar la termenul din 26.09.2019, Judecatoria Timisoara a admis propunerea formulta de procurori si a dispus confiscarea pustii Baikal, seria 9163962, depusa la IPJ Timis – SCJSEO.

In zadar a incercat fiica fostului magistrat militar, avocata Adelina Ruxandra Meuta, sa convinga instanta de judecata sa dispuna restituirea armei, care are o valoare simbolica pentru tatal ei, ca judecatorul care a solutionat fondul cauzei a fost de neclintit. Pe site-urile de profil, o asemenea pusca de fabricatie ruseasca se vinde cu pana la 2.000 de lei.

Cum era de asteptat, hotararea 3020/2019 a Judecatoriei Timisoara a fost contestata, astfel ca dosarul 17757/325/2019 a ajuns pe rolul Tribunalului Timis. Urmatorul termen a fost fixat pentru data de 8 ianuarie 2020.

Trebuie remarcat faptul ca politistii de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante periculoase nu au obligatia de a-i avertiza pe detinatorii de permise de arma ca le expira viza, astfel ca, in ultimii ani, mai multe VIP-uri locale s-au trezit cu dosar penal si confiscarea obiectelor de arsenal.

Printre acestia, chiar si fostul presedinte al Tribunalului Timis, judecatorul Eduard Smantana, si fostul presedinte al CJ Timis, Viorel Coifan. Viza pe permisul de arma are o valabilitate de 5 ani, dupa care detinatorii devin ilegalisti.

Deocamdata, comisarul sef Nicolae Boia, seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante periculoase Timis a refuzat sa ne ofere un punct de vedere cu privire la acest caz. (G.I.)

2 thoughts on “EXCLUSIV. Arma detinuta de colonelul (r) Constantin Meuta, fost presedinte al Tribunalului Militar Timisoara, a fost confiscata de politisti

  1. Am fost detinator de arma (la care am renuntat), dar in urma cu cativa ani, Serviciul Arme, Explozivi si Substante periculoase, trimitea o simpla carte postala in care erai invitat sa iti vizezi permisul de portarma inainte de expirare. Cred ca pentru o carte postala de 1,50 lei, erau destui bani la buget 🙁

  2. Numai la noi vezi asa ceva…..detii arma si astepti sa te invite politia pentru vizarea permisului de portarma inainte de expirare….este la mintea cocosului ca daca ti-ai asumat o astfel de responsabilitate trebuie sa fi si in legalitate….ori noi suntem dobitoci ori sunt niste legi foarte proaste…..ca un simplu cetatean daca stiu ca imi expira cartea de identitate, permisul de conducere , etc ma duc sa mi reinnoiesc….nu mai astept invitatii speciale…. iar candi sidetii arma cu atat mai mult esti atent la aceste detalii……tipic romanesc….si parca vad solutia instantei….nu prezinta pericol social, nu este fapta penala, etc….daca era un amarat de om sigur primea pedeapsa cu executare….

Leave a Reply