ARMELE REZISTENTEI. Obiecte de stricta necesitate in Romania comunista, prezentate intr-o inedita expozitie in miscare. La Timisoara, “Kitul de supravietuire in comunism” circula cu tramvaiul

Tu ce obiecte ai lua cu tine daca te-ai intoarce in timp cu 30 de ani? La ce crezi ca nu ai putea renunta cu nici un pret intr-o situatie limita, ba chiar periculoasa si fara iesire?


Expozitia performativa “Kit de supravietuire in comunism” aduce in fata publicului o serie de obiecte de stricta necesitate pentru oamenii care locuiau in Romania, mai exact in Timisoara, inainte de 1989.

Va spune, in plus, povestea acestor obiecte si va explica cum si-au schimbat ele utilizarea dupa decembrie 1989.

Expozitia va avea loc intr-un tramvai in miscare, care va circula prin Timisoara pe un traseu prestabilit in perioada 15 – 21 decembrie, cu exceptia zilei de 16 decembrie. Tramvaiul va pleca in fiecare zi de la ora 19, din Piata Libertatii.

Impreuna ne vom aduce aminte, la 30 de ani de la Revolutie, de un stil de viata auster, plin de greutati si de lipsuri, dar si de “evadari” personale memorabile, pe care unii dintre noi l-au experimentat direct, si despre care altii abia daca au auzit.

Deschidem arhivele teatrelor din Timisoara, arhiva Directiei de Cultura Timis si arhiva CNSAS si incercam, prin intermediul unor obiecte selectate si impartite in doua categorii, arme de rezistenta fizica si arme de rezistenta culturala, sa va activam imaginatia si sa reconstituim pentru scurta vreme o ”felie” de viata in comunism.

Conversatia publica va fi deschisa pe 15 decembrie, de la ora 11, la Corner Space, str Hector nr. 1 (Bastion, langa Galeria Calpe) cand tema “Rezistenta prin teatru: a fost sau n-a fost?” va fi dezbatuta de oameni din comunitatea teatrala timisoreana, dar si de simpli spectatori.

Vom viziona impreuna o selectie din interviurile realizate in cadrul proiectului Teatrul ca rezistenta si in continuare vom dezbate pe aceasta tema intr-o discutie inregistrata video, care va fi inclusa in documentarul cu acelasi nume, ce urmeaza sa fie produs in 2021.

Va asteptam, asadar, in fiecare seara intre 15 si 21 decembrie, cu exceptia zilei de luni, 16 decembrie, in statia de tramvai din Libertatii, de la ora 19, de unde vom porni pe un traseu special, inapoi in timp, ca sa testam impreuna Kitul de supravietuire in comunism, alaturi de actorii Christine Cizmas, Ionut-Marian Parvulescu, Ioan Codrea si Armand Iftode.

Accesul la expozitia si spectacolul “Kitul de supravietuire in comunism” este gratuit, rezervarile se fac la: 0751 892 340.

Co-curatorii expozitiei demonstrative sunt Cristina Modreanu si Ovidiu Mihaita, care a scris si scenariul performativ.

Cu aceasta ocazie va fi lansata si a treia editie a fanzinului Teatrul ca Rezistenta, cu grafica si desene originale de Lucian Popovici.

Multumiri Societatii de Transport Public Timisoara S.A. pentru sprijinul acordat!

***

Proiectul Teatrul ca rezistenta/Theater as Resistance, care urmeaza sa se desfasoare pana in 2021, isi propune sa cerceteze arhivele teatrelor din Timisoara, arhive publice, precum si colectii private pentru a analiza viata cotidiana a timisorenilor in timpul regimului comunist (1960-1990), dar si dupa Revolutia din 1989 (1990-2019) din perspectiva relatiei lor cu teatrul.

Vor rezulta in faza finala o expozitie multimedia si un film documentar, precum si – pe parcurs – o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetarii, precum evenimente publice, un fanzin cu aparitie regulata, video instalatii in spatii publice. Toate pentru a reaminti si sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului intr-o societate, aceea de a incuraja gandirea critica, indiferent de regimul politic si social.

Teatrul ca Rezistenta este un proiect realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, parte a proiectului european Heritage Contact Zone, co-finantat prin programul Europa Creativa, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timisoara, Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Proiectul este coprodus cu Aualeu Teatru (Timisoara), care lucreaza in stransa asociere cu institutiile teatrale majore ale orasului: Teatrul National din Timisoara, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul Thespis, Teatrul pentru copii si tineret Merlin. (I.P.)

Leave a Reply