Arme letale, cu glont, descoperite la contrabandistii de tigari din Timis si Arad. Procurorii cerceteaza 15 suspecti, care au prejudiciat bugetul statului de 2 milioane de lei

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara ne-a oferit detalii despre rezultatul perchezitiilor si despre numarul persoanelor retinute in dosarul contrabandistilor de tigari instrumentat de Sectia Regionala de Politie Transporturi Timisoara – Biroul de Investigare a Fraudelor si de IPJ Timis – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice.


“S-a dispus efectuarea, in continuare, a urmaririi penale fata de 15 suspecti, iar fata de 11 dintre acestia s-a dispus masura preventiva a retinerii, pe o durata de 24 de ore.

Pentru 13 suspecti s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru aceleasi fapte, dobandind calitatea de inculpati. Fata de trei inculpati s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, fiindu-le impuse obligatiile de a nu parasi teritoriul Romaniei si a nu lua legatura direct sau indirect cu anumite persoane cercetate.

Fata de doi inculpati s-a formulat propunere de arestarea preventiva ce a fost inaintata Judecatoriei Timisoara. Prin incheierea nr. 102/18.12.2019 pronuntata de judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Timisoara s-a dispus masura arestului preventiv pe o durata de 30 de zile fata de cei doi inculpati amintiti”, ne-a comunicat prim-procurorul Irina Claudia Chivu. Toti sunt acuzati de contrabanda si contrabanda calificata.

Potrivit anchetatorilor, reteaua de distributie functiona dupa urmatorul mecanism: un inculpat din judetul Timis, impreuna cu sotia sa, in urma comenzilor primite de un numar mare de vanzatori de tigarete provenite din contrabanda, se deplasau la adresa unui alt inculpat de pe raza judetului Arad, de unde achizitionau astfel de tigarete si le distribuiau la domiciliul vanzatorilor imediat dupa achizitie. Aceste activitati erau realizate in mod frecvent, functie de numarul comenzilor si de cantitatea de tigarete solicitate.

Cand toate informatiile au fost puse cap la cap si au rezultat indicii ca mai multe persoane detin, depoziteaza, transporta si comercializeaza tigarete provenind din activitatea de contrabanda, in data de 17.12.2019 s-au efectuat perchezitii la nu mai putin de 33 adrese de pe raza judetelor Timis si Arad. Sprijinul logistic a fost asigurat de lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Timis, Brigada de Operatiuni Speciale Timisoara si IPJ Timis – Serviciul Criminalistic.

Cu ocazia perchezitiilor au fost identificate si ridicate urmatoarele bunuri: 168.964 pachete cu tigarete ce nu aveau aplicate banderole de marcaj fiscal romanesc, 87 litri alcool etilic, sume de bani – 45.110 euro si 240.315 lei si doua arme letale, cu glont.

Prin activitatea de detinere si depozitare a tigaretelor identificate cu ocazia perchezitiilor efectuate s-a produs bugetului general consolidata al statului un prejudiciu de peste 2.000.000 lei, reprezentand taxe vamale, accize si TVA. (V.E.)

Leave a Reply