Minunea sfarsitului de an, la Camera de Comert din Timisoara! Semnarea acordului de colaborare cu Consiliul de Afaceri Romano-American, care deschide calea firmelor banatene catre Tara Fagaduintei

La sfarsitul unui an plin de surprize si premiere pentru mediul de afaceri, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT) a reusit, astazi, o imensa lovitura de imagine, care deschide calea firmelor banatene catre piata din “Tara Fagaduintei”.


Liderul comunitatii romanesti din SUA, Stefan Minovici, in calitatea sa de presedinte al Consiliul de Afaceri Romano-American (RABC), a fost prezent la Timisoara, pentru a semna un acord de colaborare cu CCIAT.

Cea mai importanta prevedere a acestei intelegeri istorice, pe care si-a pus semnatura si presedintele executiv al comunitatii de afaceri din Timis, Florica Chirita, vizeaza deschiderea unei reprezentante a CCIAT la New York, urmand ca si RABC sa-si deschida un birou la Timisoara.

”Pentru prima oara in 22 de ani, de la deschiderea acestui birou in SUA, avem o organizatie care va fi promovata de catre o grupare de specialisti, care pot reprezenta aproape fiecare domeniu economic din Statele Unite.

Avantajul este ca vorbim aceeasi limba, engleza-americana, raspundem la telefon la orele de lucru americane, putem sa avem intalniri la sala noastra de conferinte, practic CCIAT va functiona ca si cand exista, deja, la New York, nu prin corespondenta, nu prin telefon, ci cu adevarati oameni si specialisti in domenii economice”, a precizat Stefan Minovici.

De cealalta parte, Florita Chirita a evidentiat faptul ca acest acord nu va ramane doar la stadiul unor documente semnate de partea americana si de cea romana, ci primele rezultate se vor vedea in cateva luni.

“Nu vrem ca acesta sa ramana doar ca semnal, vrem sa lucram si vrem sa va prezentam rezultatele pe care le avem dupa acest parteneriat, in sase luni, intr-un an. Deja am pornit la drum de cateva zile, iar primele proiecte vor fi in domeniul sanatatii. Vom avea reprezentanta pe Broadway, iar cei de la RABC – in Piata Victorie. Locatiile nu se compara, desigur, dar este important ca facem parte, fiecare, din acest parteneriat”, a declarat presedintele executiv al CCIAT, exprimandu-si dorinta ca firmele banatena sa patrunda si pe pietele extracomunitare, cum ar fi cea americana.

Stefan Minovici, stranepotul fratilor Minovici, fondatorii medicinei moderne in Romania, a dezvaluit ca este vorba despre constructia unui spital, care va fi primul spital construit de americani in Europa.

“Orasul dumneavoastra merita. Cum spune americanul, unde exista dorinta, exista si cale! Am inceput acest proiect in urma cu 10 ani, la Bucuresti: un spital cu 120 de paturi, cu patru specialitati, investitie de peste 30 milioane de dolari. Am negociat cu 6 ministri ai sanatatii, in 5 ani.

Din cauza incertitudinii legislative, nu am putut explica investitorilor cum isi vor recupera banii. Am fost si obstructionati de persoane care nu doreau aparitia inca unui spital”, a expus Stefan Minovici, pe scurt, povestea spitalului american care nu s-a construit in Bucuresti din cauza birocratiei.

Daca totul va merge bine, se asteapta ca lucrarile la aceasta unitate medicala sa dureze mai mult de 18 luni. “Mai pot spune, cu certa convingere, ca m-am simtit mai bine primit si mai atras de zona aceasta”, a conchis liderul comunitatii romanesti din SUA.

Sa mai spunem ca Consiliul de Afaceri Romano-American (RABC) este o organizatie neguvernamentala, cu sediul central pe Broadway, la New York, formata din oameni de afaceri romani care reprezinta aproape toate industriile importante din SUA si a caror cifra de afaceri cumulata este in jur de jumatate de miliard de dolari. (G.I.)

Foto: Costi DUMA

Leave a Reply