Focuri de salva la Timisoara! Meteorologul militar care, ani de zile, a autorizat decolarea avioanelor de vanatoare de pe Aeroportul Timisoara, inmormantat cu onoruri militare

Un ceremonial militar la care a participat detasamentul de onoare al Garnizoanei Timisoara, in cadrul caruia s-au executat trei focuri de salva, a marcat trecerea in nefiinta si inmormantarea maistrului militar principal (r) Barcian Ioan, 66 de ani, fostul sef al statiei de radiolocatie meteo din cadrul Regimentului 93 Aviatie Vanatoare Giarmata.


La slujba de pomenire oficiata de preotul Alin Scridon, in cimitirul de pe strada Stuparilor, au participat zeci de prieteni, fosti colegi si rude ale militarului defunct, care au tinut sa-i aduca un ultim omagiu omului bun, Ionica Barcian.

Personalitatea meteorologului militar care, in anii de dupa revolutie, a autorizat ridicarea de la sol a avioanelor de vanatoare stationate pe aerodromul de la Giarmata, a fost evocata de preotul Alin Scridon, a carui predica de inmormantare a provocat vii emotii in randul participantilor.

“Practic, fara autorizarea lui Ionica Barcian, seful radarului meteo de la Giarmata, avioanele de vanatoare nu plecau in executarea misiunilor. Harta norilor era esentiala pentru piloti, intrucat nu le era permisa ridicarea de la sol, daca meteorologul decidea ca nu sunt conditii prielnice zborului. Nimeni nu-si asuma riscul decolarii”, a punctat importanta activitatii desfasurate de Ionica Barcian, in unitatea militara de la Giarmata, fostul sau coleg de scoala si prieten, Gigi Viziteu.

“Moartea nu distruge relatia noastra cu cei adormiti, altfel n-am mai plange pentru ei, nu ne-am mai ruga pentru ei, nu am mai suferi pentru ei. Moartea e un castig, o trecere la Domnul, si nu disperare”, ne invata canoanele bisericesti, iar aceasta concluzie teologica s-a desprins si din predica plina de compasiune a preotului Alin Scridon.

Sase militari au purtat pe umeri sicriul catre locul de veci, iar dupa onorul militar si executarea focurilor de salva, steagul tricolor si insemnele militare au fost predate unui membru al familiei indoliate.

Sa mai spunem ca Ordinul de desfiintare a UM 1981 Giarmata a fost semnat, in 2004, de ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, si a reprezentat o etapa din “Planul-cadru pentru continuarea restructurarii si modernizarii armatei in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2004”.

Patrimoniul unitatii de la Giarmata – format din avioane MiG-21 Lancer, avioane fara pilot Shadow-300, elicoptere, sute de autovehicule, tehnica de lupta si logistica moderna – a fost transferata la Baza 71 Aeriana Campia Turzii si la alte aerodromuri din tara. In prezent, la Giarmata isi desfasoara activitatea Escadrila 714 Elicoptere, unde au ramas doar 18 aparate de zbor. (G.I.)

 

Leave a Reply