Camera de Comert Timis, intre New York si Moscova! Ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Valery Kuzmin, in vizita la Timisoara

Ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Valery Kuzmin, a avut o intrevedere cu presedintele executiv al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Florica Chirita, pentru a conveni agenda comuna de lucru pentru anul 2020.


Se are in vedere dezvoltarea pe mai departe a relatiilor de colaborare si valorificarii oportunitatilor de afaceri si investitii, in contextul celor doua evenimente de mare anvergura organizate de CCIAT in cursul anului trecut: misiunea economica multisectoriala la Moscova si Saint Petersburg (30 iunie – 6 iulie) si Forumul de Afaceri International de la Timisoara (24 octombrie) la care au participat 20 de oameni de afaceri si reprezentanti de camere de comert din regiunea Moscovei.

Inaltul diplomat a apreciat buna colaborare cu CCIA Timis si a reiterat necesitatea amplificarii relatiilor economice dintre cele doua tari dintre Romania si Federatia Rusa, pozitie exprimata public si de presedintele Vladimir Putin.

„Federatia Rusa este interesata de continuarea in anumite domenii si construirea in alte domenii de relatii economice si comerciale reciproc avantajoase si pragmatice cu Romania. Istoria lunga a relatiilor noastre are numeroase exemple vizibile si profitabile ale acestor parteneriate intre tarile noastre. In acest moment, atat Rusia, cat si Romania, au doua economii orientate pe afaceri si profit. Nu exista nicio bariera in sensul economic care sa separe tarile noastre. Toate barierele au un caracter diferit si pot fi luate in considerare, dar crezul nostru este ca nu pot impiedica relatiile de afaceri, reiterez, mutual profitabile”, a declarat Valery Kuzmin.

Discutiile au vizat doua colaborari concrete ce vor demara din acest an. Astfel, in luna aprilie, o delegatie de oameni de afaceri rusi vor vizita Salonul International de Vinuri VINVEST pentru a-si face o parere despre modul in care sunt organizate expozitiile CCIAT. Totodata, in luna octombrie se va organiza o ampla expozitie de produse din Federatia Rusa

„Vor veni in aprilie, se vor informa despre o expozitie organizata de Camera de Comert, dupa care in octombrie vom avea o expozitie destinata doar Federatiei Ruse. Ne bucuram foarte mult ca relatiile bilaterale vor continua si se vor dezvolta. Mai mult decat atat, stiti ca in decembrie am semnat un acord de parteneriat si am deschis o reprezentanta in New York, vorbeam cu domnul ambasador si despre acest lucru, in ideea incheierii unui parteneriat de acest tip cu o regiune din Federatia Rusa. Aceste reprezentante sunt utile, deoarece costurile sunt foarte mari pentru ca o firma sa participe la un parteneriat de afaceri in New York sau la Moscova. Deocamdata, suntem in discutii si cu siguranta pana in februarie-martie vom stii despre ce regiune este vorba”, a precizat dna Florica Chirita.

La declaratia de presa, ambasadorul Valery Kuzmin a adus in discutie si faptul ca Rusia va continua sa livreze gaz si in aceasta iarna spre Europa, in ciuda unor relatii mai incordate. ”Un aspect pozitiv este semnarea contractului pentru construirea unui gazoduct intre Rusia si Ucraina, cu participarea Comisiei Europene. Astfel incat, in ciuda sanctiunilor americane impotriva fazei finale a gazoductului North Stream 2, tranzitul de gaz natural in Europa prin tarile Baltice este garantat. Acest acord ilustreaza cel mai bine pozitia constructiva a Guvernului nostru. Europa nu va ingheta iarna aceasta, desi iarna devine un anotimp tot mai ciudat, fara zapada. Eu sufar, pentru ca am schiat in tinerete”, a mai spus Valery Kuzmin.

In finalul intrevederii, inaltul diplomat a semnat in Cartea de Onoare a CCIA Timis. (I.P.)

Leave a Reply