CLASARE. Plangerea penala a fostului diplomat timisorean Vasile Popovici impotriva fostului ministru de Externe Teodor Melescanu, fara efect pentru procurorii Parchetului General

Parchetul General (PG) a clasat dosarul in care actualul presedinte al Senatului si fost ministru de Externe, Teodor Melescanu, a fost reclamat de diplomatul timisorean Vasile Popovici ca si-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg.


In acest dosar, urmarirea penala s-a efectuat in rem, mai bine de un an, pentru o presupusa infracțiune de abuz in serviciu si conflict de interese. Investigația in rem presupune faptul ca anchetatorii aveau indicii ca s-ar fi comis infracțiunile respective, dar nu identificasera autorul faptelor.

Actualul presedinte al Senatului si fost ministru de Externe, Teodor Melescanu, a fost reclamat anul trecut, in iulie, de profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al Romaniei in Maroc si Portugalia, ca si-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg. Profesorul Popovici a formulat o plangere penala impotriva lui Melescanu in care a reclamat faptul ca nu a fost numit el in acest post, desi a castigat un concurs in decembrie 2016, iar, ulterior, Sorin-Adrian Pirvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Melescanu, a fost numit consul la Strasbourg de catre Guvern, sub semnatura fostului ministru de Externe.

„Nu am fost anunțat direct de inchiderea dosarului. Daca s-a decis acest lucru, probabil si ca urmare a retragerii deciziei de numire a fiului lui Melescanu de catre guvernul Orban, in urma cu vreo luna si ceva, voi face solicitare de redeschidere a dosarului, fiindca si intenția se pedepseste”, a declarat profesorul Popovici.

Vasile Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timisoara unde preda cursuri de literatura, cultura si civilizatie franceza. El a fost consul general al Romaniei la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada Romaniei la Paris (2002-2005), ambasador al Romaniei in Maroc (2005-2011) si ambasador al Romaniei in Portugalia (2011-2016).

Sorin-Adrian Pirvulescu, fiul sotiei fostului ministru de Externe, Teodor Melescanu, a fost numit consul general al Romaniei la Strasbourg prin hotarare de guvern (HG), publicata in Monitorul Oficial pe 28 iunie 2018. Hotararea a fost semnata de premierul Viorica Dancila si contrasemnata de ministrul de Externe de atunci, Teodor Melescanu. Dupa ce profesorul Vasile Popovici a formulat plangerea penala, fiul vitreg al lui Melescanu nu a mai plecat la post. (V.E.)

Leave a Reply