Aniversare romano-sarba! Locuitorii din Timis si cei din Kikinda au sarbatorit 50 de ani de la infiintarea punctului de trecere a frontierei Lunga – Nakovo

Relatiile de buna vecinatate dintre Romania si Serbia au fost marcata, ieri, printr-o festivitate mai putin obisnuita in zona de frontiera. Locuitorii din Banatul sarbesc, atat din partea romana, cat si din partea sarba, au sarbatorit 50 de ani de la infiintarea punctului de trecere a frontierei Lunga – Nakovo.


Potrivit unui scurt istoric prezentat de Sasha Mikhail Tanackov, unul dintre sarbii prezenti la ceremonie, acordul interstatal dintre guvernele Republicii Federale Socialiste Iugoslavia si Republica Socialista din Romania privind traficul de persoane din zona de frontiera a fost semnat in 13 ianuarie 1970 si a creat baza legala pentru inceperea traficului intre Nakovo – Lunga.

Acordul a fost semnat, in numele Iugoslaviei, de Franjo Micetic, iar Romania a fost reprezentata de Eugen Luchian.

Pana la 1 iulie 2004, aceasta vama dintre Romania si Serbia a functionat ca o mica trecere de frontiera, care, odata cu introducerea regimului de vize, a incetat sa functioneze, pana la deschiderea sa permanenta la 8 noiembrie 2014, cand a devenit o trecere rutiera internationala.

In contextul acordului de atunci, suprafata de trafic la scara mica insemna ca teritoriul se extinde la 15 km adancime pe o parte si pe cealalta de la linia fostei frontiere de stat iugoslav-romane, astfel incat toti locuitorii din municipalitatea de atunci, Kikinda, cu exceptia celor din Basaida, aveau dreptul la un permis de mic trafic transfrontalier.

De asemenea, in partea romana, locuitorii din Lunga si satele din zona au obtinut permise de mic trafic. Trecerea dintr-o partea in cealalta a granitei era permisa doar in timpul zilei, intre 8 – 16 (7-15, ora Serbiei).

Incepand cu 8 noiembrie 2014, dupa modernizare, acest punct de trecere a frontierei a devenit unul international, iar de atunci a fost tranzitat de 828.938 de pasageri si 202.548 de vehicule.

La sfarsitul anului trecut, ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis ordinul de infiintare a unui nou punct de trecere a frontierei dintre Romania si Serbia. Este vorba despre PTF Moldova Noua – Golubac, unde au fost repartizati 37 de politisti de frontiera, care devine cea de-a 14 vama dintre cele doua tari.  Frontiera comuna se intinde pe o lungime de 546,4 km, intre localitatile Pristol, judetul Mehedinti, si Beba Veche, din Timis. (G.I.)

Leave a Reply