Proiectul de infiintare a Directiei Politiei Economice, contestat de procurorii DIICOT. “E facut fara nicio discutie cu partenerii institutionali!”

Planul de reorganizare a Politiei Romane la care lucreaza, in aceste zile, ministrul de Interne, Marcel Vela, aduce o modificare institutionala care, deocamdata, desi este vehiculata sub forma de proiect, a starnit revolta procurorilor DIICOT.


Este vorba despre unificarea politiei economice in cadrul unei noi structuri, intitulata ”Directia Politiei Economice”, care ar urma sa-i aduca sub o comanda centralizata pe toti politistii specializati in combaterea infractiunilor economico-financiare.

In acest moment, acestia sunt imprastiati in cadrul mai multor structuri, atat de Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice (DICE) din cadrul IGPR, cat si la Directia de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) sau alte structuri de parchet si de antifrauda fiscala.

In conditiile in care DIICOT ar putea pierde 270 de politisti de incredere, care au avizul SRI in ceea ce priveste integritatea informationala, au aparut si primele contestatii ale planului ministrului Vela.

“MAI vrea reorganizarea Politiei economice, prin absorbtia a peste 270 politisti care apartineau DCCO si care lucrau dedicat, conform legii de organizare a DIICOT. E vorba de 235 de politisti la nivel national si 39 de functii la nivelul Directiei centrale. Asta echivaleaza cu desfiintarea Economicului din cadrul DIICOT. E facut intr-o mare pripa si fara nicio discutie cu partenerii institutionali”, au declarat surse judiciare pentru G4Media.

Deocamdata, ministrul Marcel Vela nu a dat nicio replica procurorilor DIICOT, argumentul sau privind unificarea Economicului  vizand combaterea suprapunerilor de competente. In aceste conditii, este posibil ca DIICOT sa urmeze exemplul DNA, care are propriii politisti judiciari si specialisti in domeniul economico-financiar.

Potrivit proiectului de infiintare a Directiei Politiei Economice, in teritoriu ar urma sa apara 15 Servicii Teritoriale de Politie Economica, la nivel de Curti de Apel, subordonate IGPR, si Servicii Judetene de Politie Economica. In cadrul procedurii de consultare declansata de ministru, toate armele ministerului trebuie sa trimita propunerile proprii de reorganizare pana, marti, 14 ianuarie 2020. (Vlad Enciu)

One thought on “Proiectul de infiintare a Directiei Politiei Economice, contestat de procurorii DIICOT. “E facut fara nicio discutie cu partenerii institutionali!”

  1. adica nu vor mai fi 42 de servicii judetene,ci vor fi 57 cu cele teritoriale….nu vor mai fi 42 de sefi de servicii,vor fi 57 de sefi…Asta e reorganizarea?

Leave a Reply