Protest al elevilor majori din Timis! Peste 1000 de adolescenti isi cer dreptul de iesi din scoala oricand doresc, fara sa fie opriti de portari sau de profesori

Consiliul Judetean al Elevilor Timis a lansat, in noiembrie 2019, petitia “Sunt major, scoate-ma de aici!”, transmisa tuturor reprezentantilor Consiliilor Scolare ale Elevilor din judetul Timis, in care beneficiarii directi ai educatiei sunt indemnati sa-si ceara dreptul de a iesi din scoala, daca au implinit varsta de 18 ani.


Pana in prezent, petitia a fost semnata de peste 1000 de elevi care au implinit varsta majoratului, iar documentul a fost predat, in aceasta saptamana, conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Timis.

“Institutiile de invatamant trebuie sa considere cele 1.003 semnaturi un manifest legal al beneficiarilor directi ai educatiei, acestia cerand sa isi exercite in totalitate libertatile care le sunt atribuite odata cu implinirea varstei majoratului”, se arata intr-un comunicat emis de Consiliul Judetean al Elevilor Timis.

Alexandra Trusca, presedinta acestui for al elevilor, a explicat ca problema este mai veche, de cativa ani.

“Daca elevii majori vor sa iasa la magazin, de exemplu, ca sa isi cumpere ceva, e dreptul lor, drept care nu e respectat. Nu ii lasa sa iasa portarii sau profesorii care stau la intrare, asa cum este in unele licee. Iar in unele scoli regulamentul este cel care le interzice, dar regulamentele ar trebui sa respecte Statutul Elevului, insa nu o fac”, sustine presedinta Consiliul Judetean al Elevilor Timis.

Semnatarii petitie isi exprima dorinta de a parasi scoala in orice situatie, fiind responsabili de activitatile pe care le desfasoara in afara perimetrului scolii, fiind de acord ca absenta de la orele de curs sa fie marcata de catre profesori in catalog.

Potrivit art. 15, alineatul k) din Statutul Elevului, elevilor le este interzis sa paraseasca perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului scolar, cu exceptia elevilor majori si a situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant. (Mara Ion)

Leave a Reply