BREAKING NEWS. Guvernul Orban a fost demis! Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 261 de voturi, cateva chiar din tabara PNL

Parlamentul a adoptat, miercuri, motiunea de cenzura intitulata „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti”, semnata de 208 parlamentari PSD si UDMR, dupa ce Guvernul Orban si-a angajat raspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.


Guvernul Orban a fost demis, miercuri, la 3 luni si 1 zi de la investire, dupa ce motiunea de cenzura a PSD a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece motiunea erau necesare 233 de voturi. Adoptarea motiunii de cenzura este un prim pas pentru anticipate.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost cel care a anuntat rezultatul votului. El a declarat ca scorul cu care trecut motiunea, 261 de voturi “pentru”, a fost impresionant. El a spus ca va vorbi cu liderul Pro Romania, Victor Ponta, sa mearga la Cotroceni cu o propunere comuna de premier.

Ulterior, rezultatul a fost anuntat oficial si de Lia Olguta Vasilescu: au fost prezenti 423 de parlamentari si au fost 400 de voturi exprimate. Voturi anulate – 0, voturi pentru adoptare – 261, voturi contra motiunii – 139, abtineri – 0.

Guvernul Ludovic Orban – aflat in functie din 4 noiembrie 2019 – este astfel demis, iar proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi este considerat respins, adica alegerea primarilor se va face in continuare in urma unui singur tur de scrutin.

Adoptarea motiunii de cenzura este un prim pas pentru anticipate. Potrivit Constitutiei, Parlamentul poate fi dizolvat de presedinte daca respinge doua propuneri de investitura a unui nou Guvern in termen de 60 de zile.

Strategia liberalilor este ca, in cazul in care motiunea trece, Ludovic Orban sa vina in Parlament sa ceara votul, insa parlamentarii PNL sa voteze impotriva. In cazul in care toti pasii legali ar fi indepliniti, liberalii vor ca alegerile anticipate sa aiba loc odata cu localele, in iunie. (Mara Ion)

Leave a Reply