Loviturile BCCO Timisoara din 2019! Destructurarea gruparii de interlopi condusa de Lucian Boncu, retinerea liderului clanului de proxeneti “Spranceana”, capturarea a peste 1,5 kg de cocaina

Toate structurile de combatere a criminalitatii organizate din cadrul IGPR si-au evaluat activtatea de anul trecut si au intocmit rapoarte detaliate pe care le-au trimis la centru.


Fiind vorba despre una dintre “armele” mai putin vizibile ale Politiei Romane, din motive lesne de inteles, este posibil ca, in curand, bilantul national al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate sa fie transmis agentiilor de stiri, sub forma unui comunicat, fara obisnuitele intalniri festive cu presa.

Tocmai de aceea, am considerat oportun sa deschidem “balul” cifrelor din activitatea politistilor care se lupta cu retelele de crima organizata din Romania, cu operatiunile Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara, asa cum au fost mediatizate de-a lungul anului 2019 de catre procurorii DIICOT, cei care supravegheaza actiunile politistilor antimafia.

Prima lovitura de anvergura a politistilor de la BCCO Timisoara s-a produs in 5 martie 2019, la aproape doua saptamani de la preluarea conducerii de catre comisarul sef Cosmin Popovici, cand s-au efectuat 27 de perchezitii domiciliare, pe raza oraselor Timisoara si Lugoj, fiind saltate si conduse la audieri nu mai putin de 33 de persoane.

In urma perchezitiilor, politistii au ridicat peste 500 g cannabis, 200 g hasis, mai multe doze de MDMA, 32 comprimate susceptibile a contine substante psihoactive, 8 cantare, o cultura formata din 6 plante de canabis, 25.600 de lei, 990 de euro si 34 de telefoane mobile. Din cercetari a reiesit ca, incepand cu octombrie 2017, suspectii ar fi constitutit un grup infractional organizat, care procura si comercializa droguri de risc si de mare risc, pe care le-ar fi distribuit in cercul lor de consumatori.

In data de 13 mai, in urma a 16 perchezitii pe raza judetelor Timis, Arad si in municipiul Bucuresti, a fost destructurat un grup specializat in traficul de migranti originari din Orientul Mijlociu. Acestia erau grupati, intr-o prima faza, pe teritoriul Turciei, de unde erau transportati catre Romania, prin Bulgaria si Serbia.

Dupa introducerea frauduloasa in Romania, erau cazati in Timisoara sau in Arad, in diferite imobile, pana cand era asigurat transportul catre destinatiile finale din Vestul Europei.

La una dintre locatii, in comuna Macea, judetul Arad, au fost descoperit un grup de migranti format din 12 persoane, care urma sa fie trimis in Vest. La vremea respectiva, 8 traficanti, cu varste cuprinse intre 21 si 47 de ani, au fost condusi la sediul DIICOT pentru audieri.

Tot in luna mai, anul trecut, politistii de la BCCO Timisoara, sub coordonarea unui procuror de la DIICOT, au prins in flagrant un barbat de nationalitate germana, in varsta de 25 de ani, care-i furniza unui dealer din Timisoara, in mod regulat, amfetamina si cocaina. La momentul flagrantului, acesta tocmai introdusese in tara un kilogram de amfetamina, pe care urma sa primeasca de la colaboratorul sau suma de 4.750 de euro.

In 11 iunie, a fost ridicat un barbat in varsta de 32 de ani, dintr-o localitate din Timis, acuzat ca a intrtetinut raporturi sexuale cu o minora de 12 ani, pe care ar fi fotografiat-o in ipostaze compromitatoare. Imeginile le-ar fi distribuit, prin intermediul unei aplicatii de socializare, si altor persoane. Acesta a amenintat-o pe minora ca daca se va adresa politiei, o va omori pe sora ei mai mica.

La perchezitii au fost gasite si ridicate doua hard-disk-uri, sapte telefoane mobile, un stick de memorie USB, noua suporti de stocare a datelor, un joint de canabis, un plic cu trei muguri si trei plante de cannabis in ghiveci. La audieri au fost adusi nu mai putin de opt martori minori, impreuna cu apartinatorii legali ai acestora.

O alta grupare specializata in trafic de persoane a fost destructurata in 22 august 2019, cand politistii de la BCCO Timisoara, cu sprijinul luptatorilor de la SAS Timis, au efectuat 9 perchezitii domiciliare pe raza judetului Timis, fiind puse in aplicare 13 mandate de aducere, fiind retinut si liderul clanului de proxeneti “Spranceana”, din Timisoara, Marius Stanciu (foto 3).

Din cercetari a reiesit ca suspectii, cu varste cuprinse intre 24 si 32 de ani, ar fi racolat si exploatat sexual mai multe tinere, minore si majore, in Romania, Anglia, Franta, Grecia si Italia. Inca de la declansarea perchiziilor, au fost identificate trei tinere minore care au fost obligate sa se prostitueze de catre traficanti.

Doi tineri cu varste de 27 si 23 de ani au fost retinuti, in 4 octombrie 2019, la PTF Nadlac II, in timp ce incercau sa introduca in tara peste 3 kg de amfetamina si 10 grame de cocaina. Pe numele lor au fost emise, in aceeasi zi, ordonante de retinere pe 24 de ore pentru introducerea in tara de droguri de mare risc si trafic de droguri de mare risc.

In 23 octombrie 2019, au fost efectuate 24 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis (22) si Bihor (2), la persoane banuite ca, in perioada 2017 – 2019, au constituit un grup infractional organizat, in vederea procurorii si comercializarii de droguri de mare risc. Nu mai putin de 22 de traficanti de droguri au fost conduri la sediul DIICOT pentru audieri.

Dupa numai o zi, in 24 octombrie, politistii Serviciului de Investigatii Criminale, sub supravegherea procurorilor DIICOT, au efectuat 7 perchezitii domiciliare si o perchezitii la un punct de lucru al unei societati comerciale din Timis, in urma carora nu mai putin de 10 persoane, in frunte cu Lucian Boncu (foto 2), au fost conduse la DIICOT pentru audieri. In urma discutiilor cu procurorii, 9 persoane au fost propuse spre arestare preventiva, fiind acuzate de constituire de grup infractional organizat, lipsire de libertate si talharie.

In dimineata zilei de 22 noiembrie, politistii BCCO Timisoara au efectuat 6 perchezitii domiciliare in Timis (3), Neamt (1), Vaslui (1) si Buzau (1), intr-un dosar penal privind infractiuni contrasigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice. Mai exact, un barbat in varsta de 45 de ani, in calitate de manager si director general al unor societati comerciale, ar fi conditionat incheierea unor contracte reale in schimbul incheierii a unora fictive, in favoarea propriei firme, urmarind obtinerea de folose materiale injuste.

A fost acuzat de alterarea integritatii datelor informatice, perturbarea functionarii sistemelor informatice, transferul neautorizat de date informatice, furt, abuz de incredere, gestiune frauduloasa, inselaciune, distrugere, influentarea declaratiilor, sustragere sau distrugere de probe sau inscrisuri si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Prin activitatea sa infractionala, ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de lei.

Ultima operatiune importanta din 2019, finalizata cu retinerea a cinci persoane, s-a derulat in 17 decembrie, cand politistii BCCO Timisoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat mai multe perchezitii domiciliare la membrii unei grupari infractionale specializate in trafic de persoane.

Din cercetari a reiesit ca, incepand cu anul 2018, membrii gruparii, cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, ar fi racolat mai multe tinere, unele minore, de la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilitati Recas, pe care, prin amenintare si violenta, le-au obligata sa intretina relatii sexuale cu barbati din orasul Recas.

Sa mai spunem ca, in 2019, potrivit datelor centarlizate de DCCO din cadrul IGPR, politistii de la BCCO Timisoara, au contribuit la zestrea nationala a capturilor de droguri (intr-un an in care s-au pescuit de pe plajele Marii Negre, din Navodari pana la Mangalia, peste 100 kg de cocaina) cu peste 1,5 kilograme de cocaina, aproape 40 kg de cannabis, 1200 de pasile de ecstasy, 1450 de MDMA si circa 7 kilograme de amfetamina. (G.I.)

Leave a Reply