VIDEO. Stagiu infernal de instructie pentru viitorii ofiteri de educatie fizica din Armata Romana. 13 cursanti ai Centrului de pregatire din cadrul UNAP au trecut cu bine peste antrenamentele dure din Masivul Parang

Cel mai dur stagiu de pregatire al ofiterilor instruiti in cadrul Centrului de pregatire a cadrelor militare in domeniul educatiei fizice si sportului in armata, al Universitatii Nationale de Aparare „Carol I” (UNAP), s-a incheiat cu bine.


Viitorii ofiteri de educatie fizica, constituiti intr-un contingent de 13 temerari, fosti sportivi de inalta performanta, printre care si o campioana la inot, tocmai au coborat din Masivul Parang, unde, timp de doua saptamani, zi de zi, au urmat antrenamente extrem de dure si pline de provocari fizice.

Ziua de instructie a inceput, in fiecare dimineata, odata cu rasaritul soarelui, cu o inviorare aparte, desculti in zapada, exercitiu care genereaza un tonic nebanuit pentru sistemul imunitar.

“Fie ca au fost minus 20 de grade Celsius, ceata, viscol puternic sau ninsoare, instructia nu s-a oprit. Activitatile intense pe care le-am desfasurat zilnic, le-a solicitat la maximum atat corpul, cat si mintea si psihicul, viitorii ofiteri de educatie fizica fiind nevoiti sa se integreze pe profilul militarului”, spune colonelul Silvestru Ilas, seful Centrului de pregatire din cadrul UNAP.

Cei 13 cursanti au inaugurat, la inceputul lunii februarie, traseele de schi aplicativ-militar existente in Masivul Parang, unde au parcurs, aproape zilnic, un traseu de 6,2 km, pe schiuri de tura.

Pe parcursul modului au trecut si prin alte provocari dure, pe care au fost nevoiti sa le depaseasca, printre care o ascensiune pe Varful Parangul Mic, la 2000 de metri altitudine, cu schiuri de tura echipate cu piei de foca, au exersat diverse aplicatii pe timp de noapte in teren muntos-impadurit si au invatat sa instaleze bivuacul la mare altitudine.

Cei 13 ofiteri urmeaza Cursul de formare a ofiterilor in activitate pe filiera indirecta in specialitatea Educatie fizica militara, care se desfasoara in perioada 22 octombrie 2019-17 aprilie 2020, in cadrul Centrului de pregatire a cadrelor militare in domeniul educatiei fizice si sportului in armata al UNAP.

Centrul de pregatire a cadrelor militare in domeniul educatiei fizice si sportului in armata este institutia continuatoare a traditiei de peste 95 de ani a invatamantului militar in domeniul educatiei fizice militare.

Campioni nationali, internationali si instructori sportivi sunt instruiti pentru a purta pe umeri responsabilitatea pregatirii fizice a militarilor din Armata Romana. (Vlad Enciu)

Leave a Reply