Contrabanda cu motoparapanta! Un aparat de zbor cu tigari din Ucraina a aterizat fortat pe un camp de langa Suceava

O parapanta cu motor care transporta tigari de contrabanda a cazut pe un camp din comuna Serbauti, la 25 de kilometri de Suceava, in noaptea de sambata spre duminica. Dupa toate aparentele, pilotul a avut o problema tehnica si a aterizat fortat, ajutat si de parasuta de siguranta.


Echipajul de politie ajuns la fata locului a descoperit aparatul de zbor avariat si doar 1000 de pachete de tigari. Toate indiciile conduc spre ipoteza ca o mare parte din marfa a fost aruncata din zbor si, ulterior, preluata de carausi si ascunsa in depozitele clandestine din zona.

Pe parcursul zilei de duminica, localitatea a fost impanzita de politisti de frontiera, insa, deocamdata, nu s-au gasit nici restul tigarilor si nici pilotul.

In conditiile in care motoparapanta s-a “prabusit” in plina noapte, pilotul a avut timpul necesar sa se repatrieze, traversand fasia verde. Politistii sunt convinsi ca aparatul de zbor era condus de un ucrainean.

Potrivit informatiilor neoficiale, in ultima vreme, cel putin o data pe saptamana, politistii de frontiera suceveni repereaza astfel de transporturi de tigari pe calea aerului, marfa fiind aruncata de sus, in locurile in care carausii sunt pregatiti sa preia tigarile. Actiunile sunt bine coordonate prin GPS.

Motoparapantele pleaca din Ucraina, trec peste frontiera si zboara la inaltime foarte joasa, pentru a nu fi detectate de radare. Chiar daca sunt reperate, politistilor le este greu sa actioneze, putand interveni doar asupra celor de la sol. Aceasta metoda de contrabanda pe calea aerului pare a fi una care infloreste, tocmai pentru ca nu s-au prea gasit inca solutii eficiente de contracarare.

Cazuri similare pe raza judetului Suceava nu au mai fost, cel putin in sensul confiscarii efective a unui aparat de zbor folosit la contrabanda.

Totusi, in vara anului 2017, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Vicovu de Sus au observat, cu ajutorul aparaturii de supraveghere pe timp de noapte, un aparat de zbor de mici dimensiuni, care s-a deplasat din Ucraina in Romania, pe directia localitatilor Fratautii Noi – Bilca – Galanesti, si ulterior s-a intors pe teritoriul tarii vecine.

Imediat, la fata locului s-a deplasat o echipa operativa care a luat masuri de supraveghere si cercetare a zonei, iar pe raza localitatii Galanesti au fost gasite mai multe colete cu tigari. La scurt timp, intr-un canal din apropiere, a fost descoperit un barbat. In urma inventarierii coletelor au fost gasite 4.000 de pachete de tigari marca NZ Gold, de provenienta Belarus, in valoare de aproape 50.000 de lei. (Vlad Enciu)

Sursa: Monitorul de Suceava

Leave a Reply