Agentii economici din Timis, preveniti asupra directiilor pe care inspectorii ITM isi vor focaliza controalele, in 2020: munca fara forme legale si nerespectarea masurilor de protectia muncii

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, in frunte cu inspectorul sef Pavel Kasai si inspectorul sef adjunct Ileana Tomoiaga, au fost prezenti, astazi, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, unde au participat la o sesiune de informare a agentilor economici cu privire la noile acte normative ce vizeaza legislatia muncii, intrate in vigoare in 2020.


Evenimentul a fost organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, sub egida Prefecturii Judetului Timis, iar la intalnirea cu agentii economici au mai fost prezenti Anton Francisc Szasz, inspector sef adjunct, care raspunde de Securitate si Sanatate in Munca, si Natalia Enii, expert IT, responsabil cu sistemul de evidenta a angajatilor Revisal.

In timp ce Pavel Kasai a atras atentia agentilor economici asupra directiilor pe care va fi focalizata activitate ITM Timis in 2020, respectiv combaterea muncii fara forme legale, “la negru”, si prevenirea accidentelor de munca, iar Ileana Tomoiaga a explicat ca, in aceasta perioada, agentii economici care lucreaza cu zilieri trebuie sa fie atenti la registrul electronic in care trebuie evidentiati acesti lucratori, in fiecare zi, Anton Francisc Szasz a prezentat o scurta radiografie a accidentelor fatale de munca produse in Timis, in ultimii patru ani, subliniind faptul ca, in acest domeniu, trendul este descendent.

Astfel, in 2016, s-au produs 26 de accidente mortale, in 2017 – 36, in 2018 – 40, iar in 2019 – 33. Intr-un top al locurilor de munca periculoase, unde s-au consemnat cele mai multe accidente de munca, pe primul loc s-a detasat domeniul constructiilor, cu multiple caderi de la inaltime, reparatiile auto, electrocutarile, generate de ignorarea masurilor de electrosecuritate, si zona instalarii cablurilor aeriene pentru telefonie si internet.

In final, inspectorul sef Pavel Kasai a tinut sa transmita intregului mediu de afaceri de pe piata muncii din Timis ca, in 2020, inspectorii de munca vor fi respectuosi si omenosi in timpul controalelor, o atitudine care da rezultate, dar intransigenti si fermi in aplicarea legii. (G.I.)

Leave a Reply