Criza de grefieri la instante si parchete! Scoala Nationala de Grefieri a scos la concurs 80 de locuri pentru candidati cu studii superioare juridice

Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa acopere posturile vacante de grefieri de la instantele judecatoresti si unitatile de parchet din tara, aparute ca urmare a pensionarilor generate de eliminarea pensiilor speciale, prin scoaterea la concurs a nu mai putin de 80 de locuri de grefier cu studii superioare juridice.


Concursul de admitere la Scoala Nationala de Grefieri va avea loc in data de 26 aprilie 2020, iar inscrierea candidatilor se face la tribunalele in a caror raza teritoriala domiciliaza, pana la data de 16 martie 2020, inclusiv.

Concursul se organizeaza la nivel national, iar durata cursurilor este de 6 luni. Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe scrise la procedura penala, procedura civila si organizare judiciara. Pentru inscrierea la concurs, candidatii urmeaza sa achite o taxa de 550 de lei, care se plateste la casieria tribunalului.

Din cele 80 de locuri scoase la concurs, 60 sunt alocate pentru ocuparea posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti, iar 20 de locuri pentru ocuparea posturilor vacante de la unitatile de parchet.

Printre conditiile impuse candidatilor, sa fie cetateni romani, cu capacitate deplina de exercitiu, fara antecedente penale si care se bucura de o buna reputatie, cunosc limba romana, sunt apte din punct de vedere medical si, cel mai important, sa aiba studii superioare juridice.

Potrivit bilantului Curtii de Apel Timisoara, in 2019, la instantele din Banat, si-au incetat activitatea nu mai putin de 12 grefieri, dintre care 2 grefieri arhivari. (G.I.)

 

Leave a Reply