ALERTA! Coronavirus confirmat la Timisoara. O femeie in varsta de 38 de ani a fost in vizita in Italia, la Bergamo, de unde s-a intors infectata

Ministerul Sanatatii a anuntat ca avem inca doua confirmari de coronavirus in Romania. Este vorba despre un barbat de 45 de ani din Maramures si o femeie de 38 de ani din Timisoara.


Informatia a fost oferita intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul MAI de secretarul de stat Nelu Tataru din Ministerul Sanatatii si secretarul de stat din MAI Raed Arafat.

“Mai avem doua confirmari de coronavirus. Sunt ale unui barbat din Maramures de 45 de ani, in afara definitiei de caz, care vine din afara zonelor din Italia carantinate, care se intoarce in tara pe 25 februarie, fiind bolnav in Italia unde merge la medic, i se prescrie un tratament simptomatic si pleaca acasa.

Ajunge in Romania, avand febra, se prezinta la spital in Maramures, este internat la Clinica de boli infectioase, unde primeste tratament simptomatic si se face testarea, ieri prezentand un grad de insuficienta respiratorie, este transferat la Cluj. Azi ne vine confirmarea de pozitiv la coronavirus”, a relatat Tataru.

Al doilea caz este al unei femei de 38 de ani din Timisoara. “Pe 17 februarie merge o zi la Bergamo, in afara zonei de definitie de caz, iar pe 25 februarie prezinta un prim semn de febrilitate, cu o stare generala alterata, sta acasa, se prezinta la spital pe 27 pentru o evaluare de simptomatologie, i se da un tratament si merge acasa in izolare. Astazi, si testul dansei a iesit pozitiv”, a adaugat sursa citata.

Spre deosebire de primul caz confirmat la tanarul din Gorj, care se simte bine, cei doi noi pacienti au avut simptome ale coronavirusului, insa viata lor nu se afla in pericol.

“In ceea ce priveste cele doua cazuri, cazul de la Timisoara este in stare buna, cazul de la Cluj, dupa ce ieri a suferit o insuficienta respratorie, astazi e intr-o stare mai buna”, a spus Nelu Tataru.

Oficialul din MS a precizat ca barbatul a venit cu masina personala din Italia, s-a prezentat direct la spital cand a intrat in tara. In cazul femeii din Timisoara, se face ancheta epidemiologica pentru a stabili cu cine a intrat in contact.

De data aceasta, cei doi nu vor fi adusi la Bucuresti, barbatul ramane internat la Cluj, iar femeia este izolata la domiciliu, la Timisoara. In cazul testelor care au iesit pozitive, ambele au fost facute la Timisoara. La acest moment, femeia mai are doar o tuse seaca, iar barbatul din Maramures a fost adus la Cluj pentru ca a suferit un episod de insuficienta respiratorie, insa vineri se simtea deja mai bine. Cei doi oficiali nu au putut spune daca pacientul avea si alte afectiuni. (V.E.)

UPDATE!Directia de Sanatate Publica Timis a luat la cunostinta, astazi, 28.02.2020, in jurul orei 14, de pozitivarea testului pentru COVID 19 efectuat de catre Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes”Timisoara unei persoane de 38 ani, sex feminin, care a vizitat localitatea San Giovanni Bianco, 30 km de Bergamo, in perioada 19-20.02.2020.

Din informatiile noastre, incepand cu data de 25.02.2020 persoana in cauza a prezentat subfebrilitati și tuse rara iar în 27.02.2020 s-a prezentat in Ambulatoriul Spitalului de Boli Infectioase “Victor Babes”din Timisoara.

A fost consultata si i s-a facut testul pentru gripa sezoniera, care a iesit negativ. Totodata, i s-au recoltat probe pentru testarea COVID-19, avand in vedere istoricul de calatorie relativ recent in Italia, ulterior fiind lasata la domiciliu.

Astazi, in 28.02.2020, au fost prelucrate probele pentru testarea COVID-19 si rezultatul a fost pozitiv. 

Directia de Sanatate Publica Timis a anuntat Servicul 112 in vederea transportului persoanei in cauza in conditii de siguranta la Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes”Timisoara, conform metodologiei.

Din primele informatii obtinute de la pacienta, aceasta locuieste singura. Prin personalul de specialitate, Directia de Sanatate Publica Timis a demarat de urgenta ancheta epidemiologica, deplasandu-se la Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” Timisoara pentru a obtine primele informatii in vederea stabilirii contactilor. Ancheta se afla in desfasurare”, au transmis reprezentantii DSP Timis.

Leave a Reply