PREMIERA. Procurorii DIICOT din Caras-Severin au inceput urmarirea penala fata de 16 politicieni, acuzati ca au “pesedizat” institutiile publice din judet prin santaj, fals si abuz in serviciu

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Caras-Severin au dispus, in data de 28.02.2020, efectuarea urmaririi penale fata de 16 persoane, majoritatea politicieni PSD.


Acestea sunt acuzate de savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, santaj, complicitate la santaj, folosirea influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material in inscrisuri oficiale, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului.

In cauza s-a stabilit ca, la sfarsitul anului 2018, la nivelul judetului Caras-Severin s-a constituit un grup infractional organizat avand drept scop obtinerea unor profituri materiale prin subordonarea cat mai multor institutii publice (prin santajarea conducatorilor acestor institutii), care sa le asigure accesul la banii publici si, implicit, posibilitatea de a-i imparti intre membrii grupului.

Astfel, in luna decembrie 2018, membrii grupului infractional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizatiei judetene a unui partid politic, in scopul preluarii controlului asupra tuturor institutiilor publice de la nivelul judetului Caras-Severin si asupra altor unitati publice, care dispun de fonduri financiare importante, in scopul insusirii sumelor de bani prin contracte de servicii si lucrari executate partial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra institutiilor publice din judetul Caras- Severin, grupul infractional urmarea schimbarea din functii a sefilor acestor institutii publice si inlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii gruparii.

Inlocuirea sefilor institutiilor se putea realiza doar in situatii exceptionale, respectiv in cazul savarsirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave. Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infractional au ticluit crearea artificiala a unor presupuse abateri disciplinare grave savarsite de catre conducatorii institutiilor pe care urmareau sa ii schimbe din functiile detinute.

Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole in mass media locala controlata de catre acestia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declansarea de controale disciplinare si crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor.

Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. (V.E.)

Leave a Reply