SONDAJ. Cate partide ar fi trecut pragul electoral, daca alegerile locale ar fi avut loc in februarie 2020. PNL, in scadere, PSD recastiga electoratul, PMP, departe de obiectivul +10%

Politica romaneasca tinde sa se polarizeze in jurul a doua partide mari si a unei aliante, in rest – doar “sateliti” de diferite culori care orbiteaza in jurul parlamentului. Cu alte cuvinte, doar trei formatiuni ar trece pragul de 5%, daca alegerile locale ar fi avut loc in februarie.


Aceasta este concluzia ultimului sondaj de opinie realizat de IMAS, la comanda Europa FM, in perioada 11–28 februarie, pe un esantion de 1.010 persoane, si care are o marja de eroare de 3,1%.

Potrivit datelor din acest barometru al politicii romanesti, PNL-ul ar fi cotat cu un procent de 40,7% in intentiile de vot ale romanilor, desi la preluarea guvernarii era cotat cu 47,4%. Semn ca guvernarea erodeaza si ar cam fi nevoie de alegeri anticipate.

In schimb, PSD creste pentru prima data peste 25%, dupa europarlamentarele din 26 mai 2019. Plusul inregistrat in ultima luna este unul semnificativ: o crestere de +5,2%, de la 20,6 % la 25,8 %. Ceea ce inseamna ca, pe zi ce trece, pana la alegerile din iunie, partidul lui Ciolacu si Simonis isi revine din criza provocata de distrugatorul Liviu Dragnea.

USR e tot in scadere, fiind creditat acum cu 10%. Pentru USR, nivelul din februarie este la jumatatea celui mai bun scor din Barometrul IMAS: 21,4% in iulie 2019.

La procentele USR trebuie adaugate cele 3,5% ale PLUS, partid pe care IMAS il masoara separat, desi a candidat doar impreuna cu USR. Asadar, scorul Aliantei USR-PLUS este de 13,5%.

Niciunul dintre celelalte partide nu atinge pragul electoral: Pro Romania 4,6%, UDMR 4,4%, ALDE 4,3%, PMP 3,6%.

Proportia celor nehotarati e in crestere: 20,4%. Doar 4,4% dintre cei intervievati declara ca nu ar merge la vot.

Paradoxal, desi acest sondaj scoate la iveala faptul ca PNL pierde procente in ritm accelerat, fostul premier Ludovic Orban spune ca acest clasament i se pare aproape de adevar.

Mi se pare un sondaj aproape de adevar, decat ca fotografia pe care vrea sa o releve nu e o fotografie chiar asa de tusata, ca si-a revenit PSD. PSD a luat 23 la suta si in alegerile prezidentiale. Sigur ca dupa ce a pierdut alegerile, a revenit la datele initiale.

Dupa datele noastre, PSD este la 22-23 la suta si aici cam sta, avand sanse cam mici de a avea o revenire foarte importanta. Aceasta fotografie arata clar ca PSD nu mai are cum sa aiba o asemenea majoritate care efectiv chinuie Romania”, a declarat liderul PNL.

O alta victima a sondajului IMAS este partidul fondat de fostul presedinte Traian Basescu, PMP, creditat cu un procent de doar 3,6%, adica aproape o treime din obiectivul fixat pentru alegerile locale din acest an de liderul Eugen Tomac.

“Obiectivul nostru pentru alegerile locale al PMP – un scor de peste 10%. Cu acest mandat plec in urmatoarea perioada prin organizatii. Sa intelegeti ca logica asta ca ‘merge si asa’ nu mai tine. Vom rade toti presedintii care nu inteleg ca politica se face pe voturi. Nu am nevoie nici de scuze nici de replici neputincioase, am nevoie de performanta si un partid politic sanatos”, a anuntat presedintele PMP, Eugen Tomac, inca de la finalul anului trecut. (Mara Ion)

Intentia de vot la parlamentare, in februarie 2020:

PNL ………………….. 40,7 %

PSD ………………….. 25,8

USR-PLUS …………. 13,5

Pro Romania ………. 4,6

UDMR ……………….. 4,4

ALDE ………………… 4,3

PMP ………………….. 3,6

Demos ………………. 0,4

Alt partid …………… 2,7

Leave a Reply