Un avocat a fost la un pas de moarte la Tribunalul Iasi, dupa ce a fost “sechestrat” ore in sir intr-o sala de judecata. “Aceasta judecatoare a dat dovada de cruzime!”, acuza avocatul

Un avocat in varsta de 70 de ani a fost la un pas sa-si piarda viata la Tribunalul Iasi, dupa ce judecatoarea care conducea sedinta de judecata nu i-a permis sa iasa din sala, desi acesta i-a comunicat ca se simte foarte rau.


Mai mult, l-a amendat cu 5.000 de lei pentru tulburarea solemnitatii sedintei si l-a obligat sa ramana, pe mai departe, “pe bancuta”, in sala.

In cele din urma, dupa patru ore in care a incercat sa fata unei crize de diabet, avocatul Gheorghe Potomeanu a lesinat si a fost nevoie de interventia urgenta a medicilor pentru a fi salvat. Din fericire, fiul sau, medic de profesie, a fost anuntat de situatie inainte de incident si a ajuns la tribunal intr-un timp record.

„Consider ca mi-a pus viata in pericol. Aceasta judecatoare era sa ma omoare. Ma aflam intr-o criza de diabet iar aceasta judecatoare nu a vrut sa inteleaga si a dat dovada de lipsa de omenie si de cruzime”, a spus avocatul iesean, care a sesizat acest incident la Consiliul Superior al Magistraturii si nu exclude depunerea unei plangeri penale pentru abuz in serviciu.

Atitudinea judecatoarei Stefan Georgiana, care a condus sedinta de judecata in discutie, este cu atat mai condamnabila, cu cat prezenta avocatului Gheorghe Potomeanu nu mai era necesara, intrucat era aparator din oficiu al inculpatului Vasile Didila, fratele milionarului Gruia Stoica, iar la ultimul termen se prezentase aparatorul ales.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a transmis, astazi, un comunicat de presa prin care condamna abuzurile la care sunt supusi avocatii in salile de judecata, aducand in atentia publica incidentul, din data de 25 februarie, de la Tribunalul Iasi.

“UNBR pune in vedere Consiliului National al Magistraturii sa ia masuri ferme fata de astfel de tratamente inumane in cadrul procesului, de natura sa afecteze dreptul la viata si sanatate al avocatului”, se mentioneaza in comunicatul semnat de presedintele Traian Briciu.

“Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat la Tribunalul Iasi si este de datoria noastra ca avocati sa nu ne lasam calcati în picioare. Singura solutie impotriva acestor masuri este solidaritatea profesionala. Acest caz jigneste nu doar un coleg avocat, ci intreg corpul profesional de avocati si chiar profesia de avocat”, a protestat Tudor Coltan, avocat in Baroul Bucuresti, intr-o postare solidara pe Facebook. (G.I.)

Leave a Reply