VIDEO. Procurorul Bogdan Licu, un mason in adormire! Magistratul a recunoscut ca a facut parte dintr-o loja masonica, dar ca nu a mentionat acest lucru in declaratia de interese

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (AMASP) a cerut Inspectiei Judiciare sa se autosesizeze si sa faca cercetari cu privire la autodenuntul lui Bogdan Licu, candidat la functia de prim-adjunct al procurorului general, care, cu ocazia audierii sale in CSM, a recunoscut ca a facut parte din masonerie.


Ieri, la finalul interviului de la CSM, Bogdan Licu a spus ca a fost membru al masoneriei pana in august 2012, cand si-a dat demisia.

Ca o circumstanta atenuanta, a mentionat ca, oricum, nu a fost activ in masonerie si ca a demisionat inaintea deciziei CSM din 2013, potrivit careia magistratii pot fi masoni, dar trebuie sa isi declare apartenenta. Intrebat cat timp a fost in masonerie, Licu a raspuns: „Nu mai ţin minte exact, de prin 2003, 2004 pana in 2012.”

In conditiile in care magistratul nu a consemnat apartenenta sa la masonerie, in declaratiile de interese completate intre anii 2008-2012, apare prezumtia ca a incalcat legea, comitand infractiunea de fals in declaratii.

Sinceritatea lui Bogdan Licu a fost stimulata de aparitia pe Youtube a unei inregistrari video, in care magistratul poate fi recunoscut in randul participantilor la un ritual masonic (vezi aici la minutul 5,30), alaturi de fostul sef al Fiscului Sorin Blejnar, aflat in inchisoare, pentru coruptie, si de fostul sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei din SRI, generalul Ovidiu Soare, condamnat si el, in 2013, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru coruptie.

“Avand in vedere recunoasterea nonsalanta a comiterii unei infractiuni, chiar daca a intervenit prescriptia raspunderii penale, consideram ca functia pentru care candideaza este incompatibila cu actiunile concrete ale domnului procuror. Avand in vedere ca nu exista infractiuni care sa fie compatibile cu functia de magistrat si ca domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenuntat ca intre anii 2008 si 2012 a comis 4 infractiuni de fals in declaratii, desi raspunderea penala este prescrisa la aceasta data, dumnealui nu se mai bucura de buna reputatie ceruta de o functie de acest nivel in Ministerul Public”, spun procurorii de la AMASP, solicitand presedintelui Klaus Iohannis sa nu accepte numirea procurorului in inalta functie de la Parchetul General.

Bogdan Licu a primit luni aviz negativ din partea colegilor sai procurori din Consiliul Superior al Magistraturii pentru functia de prim-adjunct al procurorului general, la care a fost propus de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Candidatura lui Bogdan Licu a fost contestata de proprii sai colegi din magistratura inainte de audierile de luni din Sectia de procurori a CSM. (Vlad Enciu)

Leave a Reply