Firma care a trimis-o dupa gratii pe Sorina Pintea, contracte generoase si la spitale din Timis! Unul de peste 400.000 de euro, la Casa Austria

Firma Hospital Technical Solutions, din Bucuresti, care a denuntat-o pe Sorina Pintea ca a pretins un procent de 7% pentru a semna un contract de achizitii in valoare de 2,3 milioane de lei, din care a primit 10.000 de euro si 120.000 lei, pare sa fie o abonata constanta la afacerile cu statul.


Potrivit datelor publicate pe SICAP, firma detinuta de asociatii Gheorghe Aurel Dobrescu, Costin Dumitru, Daniela-Anca Neagoe si Gheorghe Timpu, administrata de Valentin Schnaider, a castigat, in ultimii doi ani, nu mai putin de 70 de contracte de achizitie publica, in valoare de peste 5 milioane de euro.

De asemenea, a inceput in forta si anul in curs, adjudecandu-si, la data de 3 februarie 2020, un contract de peste 15 milioane de lei, adica peste 3 milioane de euro, cu spitalul din Lupeni, pentru modernizarea corpului vechi de cladire, si unul de 5,8 milioane lei cu Spitalul Municipal Barlad.

Ca o coincidenta, firma a avut cele mai multe contracte cu statul in perioada cand Sorina Pintea era ministru al Sanatatii in guvernul PSD condus de Viorica Dancila. Chiar in anul infiintarii, 2018, HTS a incheiat cu statul contracte de peste 20 milioane de lei.

Cum era de asteptat, pe lista contractelor castigate de Hospital Technical Solutions se afla si spitale din Timis, care, mai de fiecare data, si-au taiat panglicile inaugurale in prezenta fostului ministru al Sanatatii, Sorina Pintea. Cum s-a intamplat in 9 octombrie 2019, la Casa Austria…

Conform datelor de pe SICAP (Noul Sistem Electronic de Achizitii Publice), este vorba despre Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, Cumparare directa – 3.150 RON, in 23.04.2019, Procedura simplificata, Judetul Timis, 1.736.250 RON – 13.03.2019, Cumparare directa – Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, 450 RON – 9.05.2019, si cea mai importanta achizitie din Timis, Procedura simplificata – Lucrari de executie in vederea realizarii obiectivului de investitie publica „Modernizare si recompartimentare spatiu mari arsi corp B Casa Austria ” – contract de achizitii publice – Judetul Timis – 1.983.838,56 RON.

Cele mai multe contracte au fost castigate la spitale din Baia Mare, Cluj-Napoca, Hunedoara, Craiova si Bucuresti.

Sa mai spunem ca, in mai 2017, firma Tehnoplus Medical SRL, care face parte din acelasi cartel al afacerilor din domeniul medical, ca si Hospital Technical Solutions, a fost sanctionata de Banca Mondiala, fiind introdusa pe lista de excluderi pe o perioada de doi ani.

Anchetarea firmei din Romania s-a desfasurat cu privire la anumite acuzatii de dare si luare de mita in cadrul activitatilor aferente Proiectului de Reforma in Sanatate 2. “Conform probelor identificate in cadrul cercetarilor, Tehnoplus a acordat ca mita suma de 168.860 euro in schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente. Aceste plati constituie o practica inacceptabila, penalizata prin sistemul de sanctiuni al Grupului Banca Mondiala”, s-a precizat intr-un comunicat al Bancii Mondiale. (G.I.)

Leave a Reply