BREAKING! O initiativa legislativa plecata din Timis, votata in unanimitate de Camera Deputatilor. Daca se inchid scolile, parintii care au copii sub 12 ani vor beneficia de zile libere platite

Legea care prevede acordarea de zile libere pentru parinti, in situatia inchiderii scolilor, a fost votata in unanimitate de Camera Deputatilor.


Initiatorul acestei act legislativ, deputatul timisorean Marian Cucsa, a semnalat victoria pe pagina sa de Facebook, mai cu seama ca aceasta completare la Codul Muncii vine intr-o perioada extrem de critica pentru parinti, in conditiile in care criza coronavirusului a trimis acasa, cel putin pentru doua saptamani, circa 3 milioane de elevi.

Iata mesajul deputatului timisorean:

“Am depus aceasta lege in parlament, din 2019, tocmai pentru a veni in sprijinul parintilor care nu au cu cine sa-si lase copiii dupa inchiderea scolilor.

Legea prevede ca unul dintre parinti sa primeasca liber, pentru a sta acasa cu copiii, daca cei mici au varsta de pana la 12 ani, pe intreaga perioada in care scolile sunt inchise. Parintele va fi platit pe toata aceasta perioada cu 75% din salariu.

Legea se aplica atat pentru angajatii din privat, cat si pentru bugetari!Doar un singur parinte poate sta acasa cu copiii!

Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti sau a tutorelui legal, in cazul familiilor monoparentale, cu declaratie pe proprie raspundere ca nu beneficiaza si sotul/sotia!

In cazul in care se constata ca ambii parinti au solicitat simultan zile libere, aceştia nu vor mai avea dreptul de a mai beneficia ulterior de prevederile prezentei legi.

Am initiat acest proiect in 2019 la solicitarea unui grup de parinti din Timis care s-a lovit de problema aceasta cu inchiderea scolilor ca urmare a unor caderi masive de zapada. E o lege care vine realmente in sprijinul parintilor si am dus ,,lupte grele,, pentru a ajunge la votul final din Camera Deputatilor.

Ma bucur ca, in contextul pandemiei de coronavirus, au fost interesate si alte partide sa trecem legea de urgenta, aceasta fiind singura solutie optima care vine in sprijinul parintilor chiar acum cand scolile sunt inchise.

Sper ca legea sa fie promulgata de urgenta de catre presedintele Romaniei, pentru a putea intra in vigoare si astfel inchiderea scolilor sa nu mai fie o povara pentru parinti”. (Mara Ion)

Leave a Reply