BREAKING NEWS. Stare de urgenta, in Romania! Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va emite decretul la inceputul saptamanii viitoare

In contextul extinderii epidemiei provocate de noul tip de coronavirus, Romania intrand in scenariul trei al epidemiei, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va decreta starea de urgenta.


Seful statului a explicat ca aceasta masura exceptionala va face posibila alocarea de resurse pentru gestionarea crizei, fara a mai aplica procedurile legale obisnuite. Este vorba despre organizarea de licitatii pentru atribuirea contractelor, care pot intarzia luarea masurilor urgente presupuse de extinderea Covid-19.

„Este foarte important ca masurile sa fie luate la timp, in asa fel incat sa prinda, iar pentru a face posibila aceasta lupta am decis sa decretez stare de urgenta, la inceputul saptamanii viitoare”, a spus seful statului, dupa ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functii de catre membrii Cabinetului Orban III.

El a subliniat ca starea de urgenta va face posibila alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

„In acest fel, Guvernul va avea posibilitatea sa aloce mai multi bani domeniului sanatatii, mai multi bani pentru medicamente, mai multi bani pentru aparatura medicala absolut necesara. In acelasi fel, aceasta situatie va permite sa se realizeze achizitii intr-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate punand astfel la dispozitia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona in modul cel mai eficient criza generata de coronavirus”, a explicat Iohannis.

Starea de urgenta este reglementata de articolul 93 al Constitutiei Romaniei, dar si de Ordonanta de urgenta numarul 1 din 1999, fiind o masura exceptionala care se instituie in cazuri determinate de aparitia unor pericole grave la adresa apararii tarii si sigurantei nationale sau a democratiei constitutionale ori pentru prevenirea, limitarea si inlaturarea urmarilor unor dezastre.

Pot fi impuse masuri cu caracter politic, economic, social si de ordine publica, instituit in intreaga tara sau in anumite zone ori in unele unitati administrativ-teritoriale. Presedintele tarii solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (G.I.)

Leave a Reply