Teatrul migreaza pe scenele online! La Timisoara, Ziua Mondiala a Teatrului va fi marcata printr-un eveniment cultural transmis live pe pagina de Facebook a Arte-Factum

De 58 de ani, 27 martie este Ziua Mondiala a Teatrului, ziua cand se sarbatoreste forta incomensurabila a acestuia de a fi ”oglinda lumii” dincolo de orice bariere geografice, lingvistice, culturale, religioase sau politice, de a descoperi lumi fascinante.


Este ziua in care, pe mii scene, inaintea spectacolelor, se citeste Mesajul pentru Ziua Mondiala a Teatrului.

Pandemia de coronavirus face insa ca, pentru prima data, ziua de 27 martie sa gaseasca teatrele inchise, iar  spectacolele interzise. Cu toate acestea, mesajul Zilei Teatrului isi va gasi drum catre public de pe scene virtuale.

Intitulat ”Teatrul ca sanctuar”, Mesajul din 2020 pentru Ziua Mondiala a Teatrului a fost scris de Shahid Nadeem, autor dramatic din Pakistan, si va fi citit, la Timisoara, de regizorul-actor Kocsárdi Levente, intr-un eveniment live Arte-Factum.

Evenimentul se va desfasura vineri, 27 martie 2020, de la ora 19, in kibbutzul sau teatral fondat in Timisoara si va fi transmis live pe pagina de Facebook Arte-Factum, pe platforma dedicata evenimentului si pe conturile online ale protagonistilor.

Mesajul international citit de Levente Kocsárdi, impreuna cu actori din distributiile spectacolelor independente produse de Arte-Factum – Oana Antonovici, Patricia Gavril, Roxana Orz, Ernest Slach, Romeo Ioan – va fi urmat de un fragment din spectacolul Doctor Faustus – theater-concert, intr-o versiune special adaptata contextului acestei perioade.

Kocsárdi Levente a compus muzica, a regizat si interpreteaza spectacolul Doctor Faustus – live drama music show, bazat pe capodopera omonima a lui Thomas Mann.

Criza de inspiratie a creatorului, vocatia tragica a ratarii, fragilitatea si geniului, compromisul fatal si eul supus experientei interioare a timpului, relatia dintre neant si etern, disjunctia geniului de schizofrenie sunt temele care alcatuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzica contemporana de teatru inspirat de povestea vietii compozitorului Adrian Leverkühn, rememorata de prietenul sau intim Serenus Zeitblom.

”Orchestra faustiana” a concertului ii are in componenta pe tinerii muzicieni Sarolta Vass (flaut, mezzo), Catalin Sidorov (vioara), Ana Pricop (violoncel). Universul vizual al spectacolului este creatia scenografului Mihai Donici.

Arte –Factum are in acest moment in portofoliul sau repertorial 7 productii teatrale independente cu texte/dramatizari dupa mari opere ale culturii universale, ale unor autori precum Gabriel Garcia Marquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Salvador Dali, Thomas Mann. (I.P.)

Leave a Reply