ALERTA. Formula unui vaccin anti-coronavirus descoperit la Timisoara, furata de cercetatorii din China! Directorul Institutului Oncogen, acuzatii grave la adresa celor care isi aroga dreptul de proprietate

Directorul Institutului Oncogen din Timisoara, medicul Virgil Paunescu (foto 2), risca sa declanseze un mare scandal international, dupa ce i-a acuzat pe cercetatorii  de la Universitatea din Guangzhou, din China, ca i-au furat patentul unui vaccin eficient in combaterea noii tulpini de coronavirus, pe care l-a descoperit la Timisoara.


Fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii a declarat pentru Ziaristii.com ca, in luna decembrie 2019, cand coronavirusul a inceput sa faca ravagii in Wuhan, cercetatorii de la Institutul Oncogen au descoperit o formula originala de vaccin impotriva noii tulpini de coronavirus.

La mijlocul lunii ianuarie, in urma cu doua luni, a publicat toate formulele medicale pe site-ul Oncogen, in limba romana, in speranta ca va starni interesul autoritatilor medicale din Romania.

Nu s-a intamplat acest lucru, in schimb a fost contactat de un secretar de la Ambasada Chinei de la Bucuresti, care raspunde de cercetare, care i-a spus ca situatia din China este tragica si l-a intrebat daca este de acord sa colaboreze cu specialistii chinezi pentru dezvoltarea unui vaccin. A fost de acord, insa aceasta colaborare s-a derulat doar pana in momentul in care chinezii au aflat formula vaccinului.

„Dupa ce au copiat informatia de la noi, spun ca toate drepturile le revin lor. Isi asuma dreptul de proprietate pe ceea ce copiasera de la noi. Era evident. Te uiti pe articole si vezi cine a publicat primul”, acuza Virgil Paunescu.

Mai exact, la doua saptamani de la acordul de colaborare, chinezii au trimis un e-mail in care au anuntat ca, la nivelul Administratiei de la Beijing, s-a luat hotararea de a merge pe alta directie si ca s-a renuntat la colaborarea cu romanii.

Cercetatorii de la Oncogen au mers mai departe cu vaccinul, au comandat reactivi in Germania, iar colegii de acolo le-a dat vestea soc: chinezii de la Universitatea din Guangzhou au publicat un articol in care spun ca au descoperit un vaccin impotriva coronavirusului.

“Ei, dupa ce au copiat informatia de la noi, spun ca toate drepturile le revin lor. Isi asuma dreptul de proprietate pe ceea ce copiasera de la noi. Am publicat pe site-ul nostru un articol, in care am aratat nesimtirea chinezilor, ca ne-au furat patentul. Voi trimite Ambasadei Chinei o scrisoare. Vom cere lamuriri de bun-simt. Noi ne-am gandit sa nu protejam informatiile. Pana la urma, oricine poate copia un articol, dar macar sa-i indice sursa. Nu ne-a picat bine povestea asta, dar mergem inainte cu cercetarea”, acuza Virgil Paunescu.

Directorul Oncogen a mai dezvaluit ca vaccinul de la Timisoara urmeaza sa fie testat, intr-o luna de zile, se va consulta cu Agentia Medicamentului, dupa care va trece la testele pe voluntari. (G.I.)

Cititi mai mult pe Ziaristii.com

Leave a Reply