COMUNICAT! Detinutii din Penitenciarul Timisoara nu mai au dreptul la vizite sau la pachete. Ce alte masuri s-au luat in contextul Covid-19

Avand in vedere contextul epidemiologic de la nivelul judetului Timis, precum si colaborarea dintre Penitenciarul Timisoara si institutiile locale ale sistemelor sanitar si de ordine publica, in vederea informarii publicului, transmitem urmatoarele:


Administratia Penitenciarului Timisoara intreprinde, incepand cu data de 24.02.2020, demersuri cu caracter de preventie impotriva raspandirii virusului SARS-CoV-2 in randul persoanelor private de libertate si al personalului.

Astfel, prin promovarea directivelor de la nivel national, unitatea de detentie a implementat, progresiv, masuri de limitare a interactiunii persoanelor custodiate cu exteriorul, in paralel cu intensificarea masurilor igienico-sanitare, de protectie personala si de informare/constientizare.

In completarea masurilor de prima urgenta, cu caracter preventiv impuse prin Decretul privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, nr. 195/16.03.2020, art. 47 (pe durata starii de urgenta, in executarea pedepselor si masurilor privative de libertate, se suspenda: exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizita intima, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizita, cat si recompensele constand in permisiunea de iesire din penitenciar), unitatea de detentie indeplineste:

Masuri de igienizare/dezinfectare zilnica si ori de cate ori este nevoie a spatiilor si mijloacelor de transport;

Asigurarea, la nivel maximal, a materialelor igienico-sanitare distribuite persoanelor private de libertate si cadrelor, pentru uz personal si spatii;

Asigurarea, distribuirea si utilizarea materialelor de protectie (masca si manusi) catre/de catre persoanele private de libertate si angajatii unitatii, in situatiile care impun interactiune directa (procedura incarcerarii persoanelor nou depuse, prezentarea persoanelor private de libertate la unitati spitalicesti din reteaua sanitara publica, prepararea si distribuirea hranei etc.)

Triaj epidemiologic pentru persoanele nou depuse si personalul angajat, precum si monitorizarea starii de sanatate a tuturor persoanelor custodiate;

Masuri de informare/constientizare cu privire la necesitatea respectarii indicatiilor igienico-sanitare (spalarea mainilor, dezinfectarea suprafetelor) si, implicit, cu privire la riscurile asociate nerespectarii acestora;

Cooperare permanenta cu institutiile abilitate in gestionarea problematicii SARS-CoV-2 la nivel judetean si national, astfel incat Penitenciarul sa respecte conduita preventiva impusa de factorii decidenti.

Dat fiind caracterul restrictiv al masurilor care presupun suspendarea interactiunii cu mediul exterior, precizam ca sistemul penitenciar asigura compensarea si extinderea posibilitatilor de a sustine dialogul, schimbul de informatii si suportul afectiv dintre persoanele private de libertate si mediul de suport, promovarea acestei componente fiind esentiala in mentinerea unui tonus psihic corespunzator.

In context, Decretul privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, nr. 195/16.03.2020, art. 47 a prevazut majorarea duratei si numarului convorbirilor telefonice la care au dreptul persoanele custodiate, precum si extinderea posibilitatilor de a accesa comunicarile on-line, ca alternativa la vizita. Astfel, administratia Penitenciarului Timisoara a procedat la suplimentarea numarului de terminale pentru efectuarea comunicarilor on-line, introducand in functiune inca o linie telefonica. S-au efectuat, totodata, demersuri in vederea informarii apartinatorilor cu privire la modalitatile de comunicare pe perioada starii de urgenta.

In continuare, unitatea de detentie a prelungit programul de difuzare a semnalului TV, in vederea sustinerii accesului la informatii, dar si durata de functionare a punctului comercial de la nivelul unitatii. Detinutii au fost, de asemenea, informati cu privire la posibilitatea de a primi sume de bani, in conturile aferente, prin transfer bancar. Acest ultim aspect a fost supus atentiei apartinatorilor, atat la avizier, cat si pe site-ul institutional.

Pentru evidentierea masurilor de informare, precizam si urmatoarele demersuri:

  • Suplimentarea grilei de emisiuni, filme si seriale TV, care se transmit prin intermediul studioului TV cu circuit inchis, astfel incat sa creasca gradul de atractivitate;
  • Transmiterea prin intermediul studioului radio –TV cu circuit inchis a materialelor video pentru informarea persoanelor private de libertate cu privire la masurile de protectie, a indemnului la calm si responsabilitate, accentuarea scopului preventiv al masurilor dispuse din perspectiva protejarii sanatatii si accentuare caracterului temporar al masurilor restrictive;
  • Transmiterea in direct prin intermediul studioului radio –TV a slujbei religioase de Sfanta Liturghie;
  • Difuzarea acelor masuri care au aplicabilitate pentru executarea pedepselor si masurilor privative de libertate, pe perioada starii de urgenta, prin intermediul punctelor de informare  electronica sau, dupa caz, alte mijloace disponibile la nivel de unitate.

Prin aspectele anterior evidentiate, administratia Penitenciarului Timisoara urmareste informarea corecta si prompta a publicului cu privire la masurile de preventie adoptate la nivel institutional, cu precadere in contextul riscurilor ridicate de situatia epidemiologica de la nivel judetean,  vine in sprijinul apartinatorilor persoanelor private de libertate si valorifica efortul depus in vederea protejarii persoanelor custodiate, personalului si membrilor societatii civile. (subcomisar de politie penitenciara Ramona Ilies)

Leave a Reply