Autoizolare! Doi judecatori vor sta acasa 14 zile, preventiv, dupa ce au intrat in contact cu un detinut suspect de infectie cu Covid-19

Premiera in sistemul judiciar din Romania, cu prima izolare la domiciliu a membrilor unui complet de judecata, dupa ce acestia ar fi intrat in contact cu un detinut suspect de infectie cu Covid-19.


Este vorba despre judecatorii unui complet de la Curtea de Apel Bucuresti, respectiv presedintele Sectiei I Penala, Ovidiu Richiteanu, si judecatoarea Viorica Gaina, care au decis sa judece un dosar, cu prezentarea inculpatului la sediul instantei, desi exista posibilitatea legala ca arestatul din Penitenciarul Jilava sa fie audiat prin sistemul de videoconferinta.

“Desi exista posibilitatea tehnica si legala de audiere a inculpatului prin sistemul de videoconferinta, si nici nu aveau echipamentul de protectie adecvat, judecatorii au decis sa judece, totusi, acest dosar, cu prezentarea detinutului la sediul instantei, fara a tine cont de masurile de preventie a raspandirii virusului”, au reclamat reprezentantii Sindicatului National al Grefei Judiciare.

Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti infirma faptul ca detinutul ar fi fost suspect de infectie cu coronavirus, insa judecatorii ar fi ramas acasa, in autoizolare, cu titlu preventiv, pentru evitarea contactului ulterior cu personalul din instanta si cu ceilalti participanti la actul de justitie.

“Din fericire, ni s-a comunicat ca cele doua persoane private de libertate aduse la Curtea de Apel Bucuresti in datele de 16 si 18 martie 2020 nu au fost confirmate in termen de 14 zile de la data ultimului contact cu persoana suspecta, ca fiind purtatoare de virus”, se precizeaza in comunicatul instantei de apel.

De altfel, pentru a intari ideea ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti sunt in siguranta, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca, pana la ora actuala „nu exista niciun caz de infectare cu Covid-19 in randul detinutilor din Romania si nici al personalului din Administratia Nationala a Penitenciarelor”. (G.I.)

Leave a Reply