Taragotistul Luca Novac a devenit cetatean de onoare al Timisoarei. Consilierii locali au votat in unanimitate proiectul propus de Simion Mosiu, inspirat de gugulanul Ionut Nasleu

Consilierii locali din Timisoara au decis, in unanimitate, in sedinta online de ieri, sa acorde titlul de cetatean de onoare al municipiului Timisoara unuia dintre cei mai valorosi instrumentisti din Banat.


Este vorba despre taragotistul Luca Novac, care, la varsta de 79 de ani, intra in galeria personalitatilor de onoare a capitalei Banatului.

Initiativa i-a apartinut consilierului local Simion Mosiu, insa propunerea a venit de la Ionut Nasleu, fost consilier de securitate al primarului Nicolae Robu, actual director la Piete SA.

“Recunosc ca, neavand atributul intocmirii de hotarari de consiliu local, i-am solicitat domnului Simion Mosiu sa sustina propunerea mea, de a-i acorda titlul de cetatean de onoare marelui instrumentist Luca Novac. Nu asta a contat, neaparat, ca este gugulan din Obreja, ca si mine, ci faptul ca a dus faima Banatului si a Romaniei pe toate meridianele lumii. Cine asculta Doina Oilor, nu-l mai uita niciodata. Din nefericire, in prezent, maestrul este bolnav, face dializa, dar sa speram ca se va insanatosi si va fi prezent la ceremonia inmanarii acestui titlul”, spune Ionut Nasleu.

Pentru a contura faima si respectul de care se bucura Luca Novac in tagma instrumentistilor din Romania, Ionut Nasleu l-a citat pe regretatul Dumitru Farcas, care a spus, textual, “daca Luca Novac avea si scoala, eu nu as mai fi existat”.

Luca Novac s-a nascut in anul 1941, in satul Var, comuna Obreja, judetul Caras-Severin. A fost recompensat de fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in decembrie 2004, cu Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler, „pentru contributiile deosebite in activitatea artistica si culturala din tara noastra, pentru promovarea civilizatiei si istoriei romanesti”.

Luca Novac a crescut intr-o familie de instrumentisti si a cantat la fluier, caval, ocarina, cimpoi, saxofon si clarinet, insa taragotul a fost instrumentul sau de suflet. In 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazar Cernescu” din Caransebes, transformata, mai apoi, in „Doina Banatului”. Atunci a facut si primele inregistrari la radio, la televiziune si la Casa Electrecord.

Cativa ani mai tarziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timisoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. (Mara Ion)

Leave a Reply