Comandantul Gruparii de Jandarmi Mobila Timisoara, col. Remus Cimpan, avansat in functia de inspector sef adjunct al Jandarmeriei Romane. Revolutionarii din Timisoara, protesteaza

Promovarea colonelului Remus Cimpan, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobila “Glad Voievod” Timisoara, in functia de prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Romane, totodata indeplinind si atributiile de sef al Statului Major, a starnit revolta revolutionarilor din Timisoara, care nu uita ca noul nr. 2 din Jandarmeria Romana a fost cercetat de procurorii militari pentru uciderea unui tanar locotenent, in timpul Revolutiei din Decembrie 1989.


Chiar daca aceasta avansare in functie, care a fost inregistrata in 6 aprilie 2020, este posibil sa fie activa doar pentru perioada crizei Covid-19, in conditiile in care jandarmii se afla in prima linie a combaterii acestei pandemii, revolutionarii atrag atentia ca avansarea colonelului Remus Cimpan ar avea legatura cu disponibilitatea sa de a executa orbeste toate ordinele.

“Situatia actuala este identica cu cea din 1989 adica situatie de urgenta atunci cand col. Cimpan a impuscat un om, oare in prezent situatia va fi diferita? In timp ce victima col. Cimpan a fost declarata erou, ce sa intelegem despre col. Cimpan, ca este tot erou, dar unul negativ si cu merite sa fie promovat sau sa execute orbeste (ca in 1989) ordinele. Cu stima un grup de revolutionari!”, este o parte din mesajul primit la redactie.

Reamintim ca, in 22 decembrie 1989, lt. Boara Dorel, de la penitenciarul Drobeta Turnu Severin, a fost impuscat mortal de lt. Remus Cimpan, in incinta UM 0389 Lugoj. Prin rezolutia procurorilor militari din 19.12.1990 s-a dispus neinceperea urmaririi penale, invocandu-se eroarea de fapt, care inlatura raspunderea penala.

“In momentul in care a actionat in stare de necesitate si de alarmare a unitatii, lt. Cimpan Remus nu cunostea imprejurarea ca cel aparut in spatele dispozitivului de aparare, nu este terorist. La producerea evenimentului a contribuit in mod deosebit culpa victimei, care, contrar ordinului primit, din proprie initiativa, s-a deplasat in zona dispozitivului de aparare, imbracat civil si fara vreun semn distinctiv”, au stabilit procurorii militari Petre Izdrescu, seful Parchetului Militar Timisoara de la acea vreme, si, dupa 20 de ani, si procurorul militar Nicolae Coteanu, de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti.

Deocamdata, conducerea Gruparii de Jandarmi Mobila “Glad Voievod” Timisoara a fost preluata de col. Claudiu Denis Zagan, fostul adjunct al comandantului unitatii. (V.E.)

Leave a Reply