Sosirea muncitorilor sezonieri din Romania, criticata dur de politicienii din Austria, dupa ce un roman a fost testat pozitiv cu Covid-19. “Populatia locala este supusa riscului de infectie!”

Sosirea sezonierilor romani in Austria, pentru a lucra in ferme agricole din Tirol si Carintia, a fost criticata dur de reprezentantii Partidului Libertatii din Austria (FPO), dupa ce, joi, 16 aprilie, unul dintre cei 143 de sezonieri a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.


Dupa ce romanul a fost depistat cu Covid-19, nu mai putin de 19 persoane cu care a intrat in contact au fost plasate in carantina. Purtatorul de cuvant al FPO a declarat ca transferul sezonierilor romani catre locurile de cazare a supus populatia locala riscului de infectie.

Potrivit publicatiei Tiroler Tageszeitung, nici Partidul Libertatii din Austria, nici Partidul Social Democrat (SPO) nu inteleg ca in Austria este nevoie de muncitori din alte tari, intrucat salariile mici din domeniul agriculturii nu atrag localnicii.

“Ceva functioneaza gresit in industrie, daca, in ciuda faptului ca sunt 500.000 de someri, nu se pot gasi localnici care sa munceasca, chiar daca s-au facut campanii de recrutare in toata tara”, a atras atentia Elisabeth Fleischanderl, deputat in parlamentul regional din Tirol.

Ea a precizat ca interesele economice prevaleaza in fata sanatatii populatiei. Pe de alta parte, Markus Abwerzger, liderul parlamentului din Tirol, s-a intrebat de ce Camera de Agricultura din Austria nu foloseste la muncile agricole persoane care au cerut azil politic in aceasta tara. Camera de Agricultura a anuntat, vineri, 17 aprilie, ca nu mai sunt planificate zboruri similare cu cel care i-a adus pe romani.

Sezonierii “importati” din Romania au ajuns in Austria, in 15 aprilie, iar de la aeroport catre cele 17 ferme de legume din Innsbruck-Land, Schwarz, Innsbruck, Landeck si Carintia unde isi desfasoara activitatea au fost transportati cu microbuze si autobuze, in care s-a pastrat distanta sociala.

Zborul a fost platit de fermierii austrieci, iar romanii sunt obligati sa respecte regulile stricte de igiena si siguranta stabilite de autoritati, atat la locurile de cazare, cat si la locurile de munca.

Pentru a mai aplana scandalul public, ministrul federal al Agriculturii, Elisabeth Kostinger, a anuntat ca in Austria nu vor ajunge mii de muncitori sezonieri din estul Europei, asa cum s-a intamplat in Germania.

Din 13 aprilie, autoritatile din Austria au introdus obligativitatea purtatii mastilor de protectie in toate mijloacele de transport in comun, chiar si in propriul autoturism. Nerespectarea acestei masuri se sanctioneaza cu amenda de 25 de euro. (Mara Ion)

Leave a Reply