Sorin Grindeanu redeschide doua ziare online, care au “disparut” dupa ce au publicat stiri false despre Covid-19! “Nu dorim sa suprimam publicatii, ci sa prevenim dezinformarea”, spune ministrul Marcel Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis, joi, catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) solicitarea de redeschidere a site-ului justitiarul.ro.


Redeschiderea site-ului a fost solicitata de jurnalistul Marius Albin Marinescu, care si-a manifestat intentia de a elimina articolele ce contineau informatii false, anunta Grupul de comunicare strategica.

Conform comunicatului, Grupul de Comunicare Strategica a analizat cererea transmisa si a fost de acord cu redeschiderea site-ului mentionat, cu conditia ca administratorul sa respecte urmatoarele conditii de transparenta si etica jurnalistica:

  • eliminarea articolelor ce contineau informatii false referitoare la COVID – 19;
  • filtrarea, pe viitor, de catre administratorul site-ului a materialelor referitoare la acest subiect si publicarea doar a acelor materiale care contin informatii din surse oficiale si credibile;
  • asumarea publica a identitatii site-ului www.justitiarul.ro, cu indicarea adresei de contact si a persoanelor/persoanei care administreaza continutul site-ului.

„Decizia Grupului de Comunicare Strategica este bazata pe faptul ca obiectivul nu este acela de a suprima publicatii (aceasta fiind solutia in cazul in care nu este asumata o identitate a publicatiei sau se refuza rectificarea materialelor), ci doar acela de a preveni campanii de dezinformare”, se mai arata in comunicat.

Agentia Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a decis, in urma cu o saptamana, inchiderea site-urilor romania-veche.ro si justitiarul.ro, pe care le acuza ca au publicat o serie de articole false legate de pandemia de coronavirus, potrivit unei decizii postate pe site-ul institutiei conduse de Sorin Grindeanu.

Decizia de a cere intreruperea existentei celor doua site-uri a fost luata in baza decretului prezidential pentru prelungirea starii de urgenta si ca urmare a propunerii facute de Grupul de comunicarea strategica.

Cele doua site-uri sunt editate de firma NetDesign SRL din Bistrita. Compania poate ataca decizia ANCOM in contencios administrativ.

Iata cateva exemple de articole publicate de cele doua site-uri:

– ”ATENTIE: TRUC & INSELACIUNE sau Antenele 5G si COVID?”
– ”Adevarul din spatele virusului: Armata americana si Defender Europe 20”
– ”Exercitiu militar sau operatiune secreta? Ce cauta soldatii americani in Verona, fara masti?”
– ”Isteria Covid: Pretext pentru legi abuzive si limitarea drepturilor omului”. (G.G.)

Leave a Reply