Ancheta la Oncogen Timisoara, dupa ce managerul Virgil Paunescu a anuntat ca a devenit “cobai” pentru primul vaccin impotriva Covid-19 obtinut in laboratoarele centrului pe care-l conduce

Managerul Spitalului Judetean Timis a anuntat ca a deschis o ancheta dupa ce medicul Virgil Paunescu, directorul Centrului OncoGen, a anuntat pe Facebook ca s-a vaccinat singur impotriva coronavirusului, cu un produs netestat, inca, obtinut in laboratoarele centrului pe care-l conduce.


„Intai trebuie sa verificam daca asa e, sa vedem in ce conditii s-a facut aceasta cercetare, daca s-a injectat. Odata ce avem toate detalii vom trece la masuri in consecinta”, a declarat Raul Patrascu, manager la Spitalul Judetean Timis.

Intr-o interventie avuta, vineri seara, la Digi 24, profesorul Virgil Paunescu a spus ca a fost vorba de picaturi puse in nas, ca vaccinul urmeaza sa fie verificat la Institutul Cantacuzino si ca nu recomanda niciunui cetatean sa-l foloseasca.

”Cand toate resursele noastre s-au epuizat – repet banii au fost foarte putini si primiti din sponsorizari – am realizat ca riscam sa intram intr-un blocaj total.

Mi-am dat seama atunci, in calitate de sef de proiect si investigator principal,  ca pentru a continua cercetarile si a nu ramane prea mult in urma celorlalte centre si companii care trecusera deja la studiile clinice de faza I (vaccinarea unui numar limitat de voluntari) – ca trebuie sa iau o hotarare neobisnuita pentru a continua cercetarile.

Am decis sa-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, sa fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doza, iar in data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doza de vaccin”, a scris profesorul Paunescu pe Facebook.

Acesta si-a explicat ca, in calitate de investigator principal al acestui proiect si profesor de imunologie, este mult mai in masura decat orice alt voluntar folosit in alte studii clinice, sa identific efectele, simptomele si mai ales nuantele cele mai subtile ale vaccinarii asupra sanatatii.

“In toata aceasta perioada mi-am monitorizat evolutia parametrilor biologici si modificarile induse de vaccin, iar rezultatele obtinute in urma acestui experiment au fost deosebit de interesante si sunt foarte utile continuarii cercetarilor noastre. Pe scurt vaccinul stimuleaza un raspuns puternic al sistemului imun”, a explicat Paunescu.

In prezent colectivul OncoGen pregateste documentatia pentru Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) in vederea aprobarii inceperii studiilor clinice.

Cercetatorii de la Centrul OncoGen au lucrat, la inceput, la dezvoltarea unor terapii personalizate pentru cancer, dupa care s-au gandit ca pot folosi o metoda specifica dezvoltarii vaccinurilor in cancer si pentru un vaccin impotriva coronavirusului. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply