DESCINDERI. Mascatii au saltat o tanara din Timis, suspectata de radicalizare islamista si relatii conspirative cu o organizatie terorista din Orientul Mijlociu (VIDEO)

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Timisoara, au efectuat, astazi, un numar de 2 perchezitii domiciliare, pe raza judetului Timis, la locuintele unei persoane de sex feminin.


Tanara este suspectata de savarsirea infractiunilor de accesarea in mod repetat de materiale de propaganda terorista, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicatii electronice, precum si detinerea de astfel de materiale, in scopul insusirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare si promovarea unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea unui act de terorism.

In fapt s-a retinut ca, incepand cu anul 2019, suspecta a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite in mediul virtual cu diferiti sustinatori ai unei organizatii teroriste din Orientul Mijlociu.

In acest context, suspecta a accesat in mod repetat materiale de propaganda terorista, in scopul insusirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare si a promovat in mediul virtual, in mod repetat si cu frecventa ridicata, mesaje de propaganda a ideilor si conceptelor radical islamiste, specifice organizatiilor teroriste musulmane, folosind in acest scop diferite aplicatii de mesagerie si, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice si a mijloacelor de comunicare electronica proprii.

Astfel, prin intermediul unei retele de socializare, utilizand diferite profile,  suspecta a dezvoltat relatii cu diferiti cetateni straini, proveniti din areale cu problematica terorista active, unii dintre ei suspecti de apartenenta la organizatia terorista din Orientul Mijlociu.

Acesti cetateni straini au rolul de a recruta diferite persoane, in scopul insusirii ideilor si credintelor fundamentaliste, scop in care posteaza constant mesaje si simbolului specifice organizatiei teroriste din Orientul Mijlociu, filme si fotografii cu arme sau luptatori inarmati, scene de lupta, executii de prizonieri, pregatirea atentatorilor sinucigasi, predici ale unor clerici radicali.

In mediul virtual, suspecta si-a exprimat in mod explicit sustinerea fata de organizatia terorista din Orientul Mijlociu si a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta aratandu-si disponibilitatea de a lupta de partea fundamentalistilor islamici.

Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a facut obiectul unor sesiuni de pregatire contrainformativa din partea cetatenilor strani cu care a dezvoltat relatii de colaborare, menite sa-i asigure o cat mai buna conspirativitate a activitatilor derulate si sa ingreuneze capacitatile de monitorizare din partea organelor statului.

In acest sens, suspecta a inceput sa utilizeze simultan mai multe conturi de email (pana la 21 de adrese in acelasi timp), precum si multiple posturi telefonice si cartele reincarcabile, pe care era invatata sa le schimbe la intervale regulate de timp.

De asemenea, la indicatiile colaboratorilor straini, suspecta a receptionat si a inceput sa foloseasca si o serie de aplicatii de tip VPN, al caror scop este criptarea comunicatiilor dintre parti.

Totodata, suspecta si-a aratat disponibilitatea de a facilita venirea in Romania a unora dintre cetatenii straini cu care se afla in legatura si exista suspiciunea ca a inceput sa receptioneze diferite sume de bani de la colaboratorii sai.

In urma perchezitiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartela telefonica, un card micro SD si 25 de cd/dvd-uri, iar o persoana a fost condusa la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timis, in vederea audierii.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii. (I.P.)

Leave a Reply