Fostul episcop de Husi, arestat preventiv pentru 30 de zile! Acuzatiile pe care i le aduc procurorii: agresiune sexuala asupra unui minor si viol

Fostul episcop de Husi, Corneliu Onila, si Sebastian Jitaru, fost arhimandrit, au fost arestati preventiv, vineri dupa-amiaza, pentru 30 de zile.


Ei sunt acuzati ca au profitat de statutul si autoritatea pe care o aveau in fata elevilor de la seminar si, ani la rand, si-au ales victime dintre acestia pentru a intretine relatii sexuale.

Decizia Curtii de Apel Iasi nu este definitiva, ci poate fi atacata la Curtea Suprema. De altfel, avocatul lui Onila, Liviu Bran, a anuntat, deja, ca va ataca solutia judecatorului de drepturi si libertati.

Fostul episcop de Husi este cercetat pentru agresiune sexuala continuata, victima fiind un minor, au anuntat procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Corneliu Barladeanu, pe numele de mirean Corneliu Onila, este cercetat si pentru viol, iar Sebastian Jitaru e cercetat pentru trei infractiuni de viol.

Corneliu Onila, care a fost episcop de Husi pana in august 2017, a fost retinut, joi, pentru 24 de ore de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, intr-un dosar privind infractiunea de act sexual cu un minor.

In vara anului trecut, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au cerut redeschiderea dosarului acestuia. Dosarul a fost deschis, initial, dupa declansarea scandalului in care au fost implicati fostul episcop si alti trei preoti, care l-au santajat pe Onila. Pentru ca nu ar fi avut suficiente probe, cauza a fost clasata.

Sebastian Jitaru, unul dintre cei trei preoti care l-au santajat pe fostul episcop de Husi, a fost audiat. Fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopala Husi, Sebastian Jitaru este cel care l-a amenintat pe episcopul de Husi, Corneliu Onila, ca are o inregistrare in care acesta intretinea relatii sexuale cu un tanar preot, cerand la schimb postul de episcop-vicar al Episcopiei Husilor.

Pentru aceasta fapta, Jitaru a fost condamnat si isi ispaseste pedeapsa in Penitenciarul Vaslui.

„Biserica, prin Sfantul Sinod, a transat cazul fostului episcop de Husi in iulie 2017, conform datelor existente atunci, retragandu-i toate atributiile si functia de episcop. Cazul sau a fost preluat de autoritatile judiciare care au continuat o lunga si complexa ancheta.

In noul context al retinerii la care s-a procedat astazi, asteptam derularea finala a procesului. La sfarsitul acestuia, dupa epuizarea tuturor actiunilor judecatoresti si pronuntarea finala a instantei, in cazul in care aceasta va hotari condamnarea penala definitiva, Sfantul Sinod va putea lua la randul sau decizia irevocabila a caterisirii”, arata intr-un comunicat al BOR. (V.E.)

Leave a Reply