PREMIERA! Slujba de Paste se va oficia pentru a II-a oara in bisericile din Arhiepiscopia Tomisului! In aceasta noapte, credinciosii sunt chemati sa primeasca Lumina Invierii

In aceasta noapte, credinciosii din Arhiepiscopia Tomisului sunt chemati la biserica sa primeasca Sfanta Lumina, dupa decizia uluitoare si scandaloasa a IPS Teodosie de a nesocoti canoanele crestinismului, ale ortodoxiei, si de a reface slujba religioasa care se oficiaza doar de sfintele sarbatori de Pasti.


Arhiepiscopia Tomisului a transmis, inca din 20 mai, ca in noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, in bisericile si manastirile din judetul Constanta se va oficia slujba ”inceputului pascal” si Sfanta Liturghie, preotii chemand credinciosii ”sa primeasca Lumina Invierii ca in noaptea de Pasti”.

Inaltul prelat a anuntat ca va reface slujba Invierii pentru ca au existat ”neajunsuri” din cauza restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar credinciosii nu au putut participa la ”comuniune deplina cu clerul”.

Dupa anuntul Arhiepiscopiei Tomisului, reprezentantii Patriarhiei s-au dezis de initiativa lui IPS Teodosie si au transmis ca este o decizie ”asumata integral doar de ierarh” si ”in virtutea principiului autonomiei”. BOR a subliniat ca ”adevarata slujba a Invierii” a fost deja oficiata in toate bisericile din tara in noaptea de Pasti.

Decizia lui IPS Teodosie a starnit un val de critici in spatiul public, iar arhiepiscopul Tomisului a revenit asupra comunicatului initial, spunand ca nu este vorba despre o slujba clasica de Paste, ci despre slujba Odovaniei (inainte de Inaltarea Domnului), care incheie, in 26-27 mai, cele 40 de zile de la Inviere.

„Multi isi dau cu parerea, fara sa stie de ce am spus ca vom innoi Praznicul Invierii Domnului, miercuri. Asa este randuiala Bisericii, nu este alta. Se repeta slujba de la Pasti, cu ocolirea Sf. Mese, cu stihurile… deci NU ESTE O INVENTIE a mea, asa este randuiala. 

Ati primit Lumina de la Ierusalim unii de la preoti sau de la delegati, dar nu ati primit-o in biserica, ca in fiecare an. Atat vom face in plus… Lumina pastrata de la Pasti o vom aduce in fata dumneavoastra.

Nu este nici o greseala, nu este nici o inventie… va innoim Lumina si vom face slujba ca la carte. Nu am nascocit vreo alta slujba. Sarbatoarea Pastilor are un inceput in noaptea Invierii si se sfarseste in miercurea dinaintea Inaltarii. 

Slujba o facem nu dimineata, ci la miezul noptii, atat se schimba. Se fac atatea slujbe de noapte… la Ierusalim, la Sf. Munte… Innoim sarbatoarea Invierii, asa cum scrie la carte, cum trebuie sa o faca orice preot si orice ierarh din Biserica noastra, daca participa, daca nu face slujba, nu o face. Sa iasa din minte celor care spun ca am facut o inventie, nu am facut nici o inventie.

Eu intotdeauna am facut-o, o voi face si anul acesta. Doar ca aduc Lumina Invierii din Sf. Altar si o dau credinciosilor care vin la slujba. Invit pe credinciosi sa vina cu masca, sa stea la distanta, sa respecte regulile sanitare”, a transmis IPS Teodosie, dupa ce Patriarhia Romana i-a criticat decizia de a repeta slujba Invierii. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply