Se redeschid TERASELE! Chelnerii vor purta masti si manusi, distanta de 2 m intre mese, clienti inregistrati, maxim 4 persoane la o masa

Terasele se vor redeschide de la 1 iunie, iar normele care trebuie respectate la redeschiderea au fost publicate, vineri seara, in Monitorul Oficial.


Documentul a fost emis de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si contrasemnat de ministrul Economiei, Virgil Popescu, si de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta alimentelor, Robert Chioveanu, fiind aprobate Normele pentru prevenirea raspandirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea si consumul produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special amenajate in exteriorul cladirilor unitatilor de alimentatie publica.

Acestea stabilesc ca:

  • nu se va permite accesul clientilor cu simptome respiratorii,
  • la o masa vor putea sta maxim patru persoane, daca nu sunt membri ai aceleiasi familii,
  • nu se vor transfera meniuri, solnite sau alte obiecte de la o masa la alta,
  • toate acestea se vor dezinfectata dupa plecarea clientilor de la o masa.
  • personalul de servire trebuie sa poarte masti si manusi.
  • trebuie reorganizate circuitele de productie si livrare, unde este cazul, trebuie monitorizata starea de sanatate a angajatilor,
  • trebuie sa existe unui registru de rezervari ale clientilor, pentru ca in cazul aparitiei unei imbolnaviri sa poata fi facuta ancheta epidemiologica.
  • trebuie luate masuri de respectare a distantei intre angajati sau, daca acest lucru nu este posibil, trebuie luate masuri suplimentare de protectie (reducerea numarului de angajati si lucrul in ture, folosirea de echipament de protectie).
  • curatenia si dezinfectarea cu produse biocide a spatiilor, echipamentelor si ustensilelor trebuie facute mai frecvent.
  • la intrarea pe terasa si la grupurile sanitare trebuie sa fie puse dispozitive cu substante dezinfectante pentru maini.

Autoritatile au anuntat, joi, ca de la 1 iunie vor fi relaxate o parte dintre restrictiile impuse in criza coronavirusului. Astfel, de la 1 iunie romanii pot merge la plaja. Accesul persoanelor pe plaja se realizeaza cu asigurarea de sezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distante de minim doi metri intre sezlonguri pentru persoane din familii diferite. De asemenea, din 1 iunie se redeschid terasele.

“Se permite prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatii deschise, in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a patru persoane la o masa, daca provin din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara”. (G.G.)

Leave a Reply